VIDEO | Protest 10 august. Totul despre protestul din Piața Victoriei

Manifestaţii de protest sunt organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. La protestul din faţa Guvernului, organizatorii estimează că vor veni peste 250.000 de oameni.

Author: A.N.C sâmbătă 10 august 2019 , 22:31

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE 21:00- Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, a fost prezent sâmbătă la protestul din Piașa Victorie la un an de la reprimarea violentă a protestelor din 10 august.

Jandarmii vor fi prezenţi la cele două evenimente şi fac apel la participanţi să manifesteze paşnic, să respecte indicaţiile, să evite conflictele şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Brigada Rutieră va institui mai multe restricţii de circulaţie. Având în vedere că vremea va fi caniculară, Primăria Capitalei a anunţat că va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă.

”Sâmbătă, 10 august a.c.,

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) va asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor, cu ocazia celor două manifestaţii care vor avea loc în Capitală, ambele fiind declarate şi avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice. Prezenţa jandarmilor la aceste manifestaţii publice este o obligaţie legală şi are ca scop asigurarea unui cadru de siguranţă pentru participanţi şi a tuturor condiţiilor care să permită cetăţenilor exercitarea neîngrădită a drepturilor şi a libertăţilor garantate de Constituţia României”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Sursa citată a precizat că organizatorii au comunicat faptul că, începând cu ora 14.00, până la ora 22.15, va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17.00- 21.00, o altă manifestaţie în Piaţa Revoluţiei.

 

”Echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru menţinerea permanentă a legăturii cu organizatorii şi participanţii şi ne bazăm pe colaborarea cu aceştia pentru a-i îndepărta pe cei care provoacă sau instigă la violenţă. Facem apel la toţi participanţii la aceste adunări publice să manifeste (manifesteze- n.r.) paşnic, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial”, a mai transmis Jandarmeria.

Din raţiuni de siguranţă, participanţii la manifestaţii sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Organizatorii protestului care va avea loc în Piaţa Victoriei au anunţat că aşteaptă 250.000 de participanţi şi i-au sfătuit să vină cu sticle de apă, având în vedere că va fi foarte cald.

De altfel, şi Primăria Capitalei va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă. În plus, vor fi amplasate în zonă 100 de toalete ecologice.

Protestul din Piaţa Victoriei este organizat pentru a cere pedepsirea celor vinovaţi de violenţele din 10 august 2018.

”Pe 10 August ieşim cu toţii în Piaţa Victoriei aşa cum am ieşit anul trecut când românii din diaspora s-au alăturat fraţilor lor rămaşi în ţară împotriva unei majorităţi politice al cărei unic scop a fost să-şi scape politicienii corupţi de problemele cu legea, mergând până în punctul în care ar fi fost în stare să elimine cu totul infracţiunile din Codurile Penale. Anul acesta ieşim să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru modul în care au ales forţele de ordine conduse de Carmen Dan să se comporte cu românii ieşiţi la protest împotriva Guvernului. A trecut aproape un an, iar ancheta dosarului 10 August nu pare să înainteze. Cei care ne-au încălcat drepturile în stradă, spărgând protestul paşnic cu gaze, pulane şi tunuri cu apă îşi văd de treabă liniştiţi, sunt încă în funcţii”, au transmis organizatorii.

Aceştia spun că ies în stradă în 10 august pentru a cere pedepsirea vinovaţilor pentru violenţele de la protestul de anul trecut.

”Ieşim în Piaţă să le arătăm că nu am uitat cum ne-au încălcat drepturile şi cum ne-au umilit! Ieşim în Piaţă să cerem ca dosarul 10 August să fie cât mai repede soluţionat, cei care au abuzat de funcţii să fie pedepsiţi prin lege, iar celor cărora li s-au încălcat drepturile să li se facă dreptate! Ne vedem în Piaţa Victoriei pe 10 August!”, au mai transmis organizatorii.

Cealaltă manifestaţie este programată la ora 17.00 în Piaţa Revoluţiei, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, iar participanţii ar urma să plece apoi în marş spre Piaţa Victoriei.

La Bucureşti va fi prezent şi celebrul pianist german Davide Martello, care a anunţat pe Facebook că şi-a anulat următoarele concerte din Germania pentru că în data de 10 august, la Bucureşti va avea loc o mare manifestaţie împotriva corupţiei din România de la care nu vrea să lipsească.

Artistul a fost prezent anul trecut, la o lună de la reprimarea violentă a manifestaţiei antiguvernamentale din 10 august, când Jandarmeria a intervenit în forţă pentru a elibera Piaţa, unde a susţinut un concert. Protestul a fost intitulat "Gust de libertate/ A taste for freedom".

Pianistul Davide Martello este celebru pentru faptul că şi-a dus pianul în multe zone de conflict din lume, cum ar fi în Piaţa Taksim din Istanbul, la Battaclan, în Euromaidanul din Kiev sau în Afghanistan, unde a susţinut concerte.

Pentru buna desfăşurare a manifestaţiilor, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsurile specifice, pentru restricţionarea temporară a traficului rutier, astfel:

- începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, iar circulaţia va fi permisă pe Str. Arh. Ion Mincu;
- începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor, fără a fi permis accesul în Piaţa Victoriei, dinspre Str. Berzei şi Bd. Ion Mihalache.

- între orele 17.00 – 22.15, se va restricţiona traficul rutier în Piaţa Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia Bd. Lascăr Catargiu şi Bd. Iancu de Hunedoara.

Va fi păstrată o zonă de protecţie în care traficul rutier şi pietonal va fi restricţionat, după cum urmează:

- pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor şi Str. Duliu Zamfirescu;

- pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris şi Str. Louis Blanc;

-pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris şi Bd. Iancu de Hunedoara;

- breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piaţa Victoriei;

- trotuarul şi banda I de circulaţie de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piaţa Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din faţa Guvernului României.

Poliţiştii recomandă următoarele rute alternative:

- Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti;

- Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

”În funcţie de evoluţia situaţiei operative şi de numărul participanţilor, Brigada rutieră va comunica şi alte restricţii ale traficul rutier de pe alte artere care converg spre Piaţa Victoriei”, a mai transmis Jandarmeria.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule:
* să oprească ori să staţioneze doar în locurile special amenajate;
* să îşi păstreze calmul în cazul în care se află în zone aglomerate;
* să respecte semnalele şi recomandările poliţiştilor rutieri care se află în punctele de deviere;
* să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.

Pentru asigurarea măsurilor de prevenire, monitorizare şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul manifestaţiei, IGSU va avea dislocate, în teren, echipaje de intervenţie specifice stingerii incendiilor şi acordării asistenţei medicale de urgenţă.

”În vederea asigurării transparenţei şi corectei informări a populaţiei, pentru ziua de sâmbătă, 10 august 2019, în Piaţa Victoriei va fi amplasat un Punct de comunicare publică unde comunicatorii Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor vă vor informa permanent despre dinamica misiunilor noastre”, au mai transmis jandarmii.

Prima declaraţie de presă va avea loc sâmbătă, la ora 11.00, în Piaţa Victoriei, la punctul de informare publică situat la intrarea pe strada Paris.

Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pe 10 august 2018, la amplul protest antiguvernamental, când forţele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoria şi aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General. Ancheta privind violenţele nu a fost finalizată.

Klaus Iohannis: Evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate, trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, că, în urmă cu un an, Guvernul PSD şi-a atacat proprii cetăţeni şi a subliniat că „evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate, trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil”.

„Este 10 august. Acum un an de zile s-a întâmplat ceva ce a început foarte frumos. românii au venit să demonstreze paşnic. După aceea, am intrat în una din marile tragedii postdecembriste. Guvernul pesedist şi-a atacat proprii cetăţeni cu bâte, cu gaze lacrimogene. români care au demonstrat paşnic au fost atacaţi de Guvernul României. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple aşa ceva niciodată. Este clar, evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate. Trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil”, a afirmat preşedintele.

El şi-a exprimat speranţa că protestul de astăzi va fi unul paşnic, iar Guvernul se va abţine de la acţiuni de forţă.

„Şi îmi doresc tare mult că dacă astăzi are loc o manifestare de comemorare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut să fie frumoasă, paşnică şi sper foarte mult ca de data asta Guvernul să se abţină de la acţiuni de forţă şi să nu facă decât ceea ce trebuie să facă, să păstreze ordinea cu calm”, a spus Klaus Iohannis.

Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pe 10 august 2018, la amplul protest antiguvernamental, când forţele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoria şi aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General. Ancheta privind violenţele nu a fost finalizată.

Manifestaţii de protest sunt organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. La protestul din faţa Guvernului, organizatorii estimează că vor veni peste 250.000 de oameni. Jandarmii vor fi prezenţi la cele două evenimente şi fac apel la participanţi să manifesteze paşnic, să respecte indicaţiile, să evite conflictele şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Brigada Rutieră va institui mai multe restricţii de circulaţie. Având în vedere că vremea va fi caniculară, Primăria Capitalei a anunţat că va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, la punctul de comunicare din Piaţa Victoriei, că misiunea instituţiei pe care o reprezintă la protestul din 10 august va fi centrată în primul rând pe dialog, menţionând că vor fi dispozitive care vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu participanţii la manifestaţii.

Protestatarii care vin de la Iaşi spre Bucureşti au blocat drumul european 85

Mai mulţi protestatari din Iaşi care merg spre Bucureşti au blocat timp de zece minute drumul european 85, la intrarea în Buzău, traversând în mod repetat o trecere de pietoni.

Câţiva dintre ieşenii care se deplasează către Capitală pentru a lua parte la protestul din Piaţa Victoriei au oprit maşinile la intrarea în Buzău, apoi au traversat în mod repetat o trecere de pietoni, blocând circulaţia maşinilor.

Oamenii au scandat ”Vrem autostradă” şi ”România, trezeşte-te!”
”Totul a durat zece minute. Am traversat pe trecerea de pietoni. La un moment dat au apărut poliţiştii de la Rutieră, dar s-au comportat civilizat. Au dat drumul la trafic, dar ne-au lăsat şi pe noi să mai traversăm pe trecere de câteva ori. Interesant că foarte repede au venit şi jandarmii, iar noi am decis să plecăm”, a declarat pentru News.ro Cătălin Urtoi, reprezentantul asociaţiei ”Împreună pentru A8”, care militează pentru construcţia autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

 

Urtoi a spus că protestul este doar un avertisment, iar dacă guvernul nu va înţelege că Moldova are nevoie de infrastructură atunci vor urma şi alte acţiuni.

”Următoarea etapă va fi să ocupăm zece treceri de pietoni pe un drum naţional pe o distanţă de doi kilometri. Toată lumea vrea autostradă. Şoferii care au stat azi la Buzău în coloană cât am blocat noi trecerea ne-au susţinut şI ei. Ne arătau semnul victoriei şi au claxonat. Numai guvernul nu înţelege că trebuie să se ocupe de treabă”, a mai spus Cătălin Urtoi.
Câteva zeci de ieşeni au plecat cu maşinile sâmbătă dimineaţă din Piaţa Unirii din municipiu, oamenii având bannere şi steaguri.

Printre aceştia se află reprezentanţi ai mişcărilor civice, dar şi ale asociaţiilor care militează pentru construcţia autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

Câteva sute de persoane protestează la această oră în Piaţa Victoriei

 

Câteva sute de persoane protestează la această oră în Piaţa Victoriei. În acest moment, are loc şi un conflict cu jandarmii din cauza unei maşini care nu este autorizată să staţioneze în zonă adusă de Cristian Dide.

Cei mai mulţi protestatari sunt în zona Muzeului Antipa, unde este umbră.

Dide a adus încă de dimineaţă o maşină cu platformă în piaţă, însă nu are autorizaţie pentru a ţine autovehiculul acolo.

Forţele de ordine l-au amendat şi au încercat pe tot parcursul zilei să îl convingă să ducă maşina din piaţă, însă fără succes.

În urmă cu puţin timp, jandarmii au percheziţionat maşina, fiind huiduiţi de protestatari.

Manifestaţii de protest sunt organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. La protestul din faţa Guvernului, organizatorii estimează că vor veni peste 250.000 de oameni. Jandarmii vor fi prezenţi la cele două evenimente şi fac apel la participanţi să manifesteze paşnic, să respecte indicaţiile, să evite conflictele şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Brigada Rutieră va institui mai multe restricţii de circulaţie. Având în vedere că vremea este caniculară, Primăria Capitalei a anunţat că va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă.

Un altar în memoria celor două tinere ucise la Caracal a fost instalat în fața guvernului. Oamenii aprind lumânări.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si