VIDEO | Radu Mazare lupta sa fie liber. Avocatii au atacat decizia care l-a trimis dupa gratii

E o bataie de joc, nu justitie, spune Radu Mazare la 24 de ore dupa ce a fost extradat in Romania. Fostul primar al Constantei considera ca e victima unei nedreptati, iar avocatii lui au atacat decizia care l-a trimis dupa gratii pentru urmatorii noua ani. Controversatul afacerist e in carantina acum la penitenciarul Rahova si sustine ca va suporta demn detentia.

D.S., marți 21 mai 2019 , 14:13

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Direct din Madagascar, Radu Mazare a ajuns aseara incatusat in penitenciarul Rahova, iar acum isi joaca ultima carte ca scape de dupa gratii.

Obosit, tacut si parca resemnat, fostul primar al Constantei, a ajuns in jurul pranzului la instanta suprema, unde avocatii au contestat condamnarea lui definitiva la 9 ani de inchisoare, in dosarul retrocedarilor de terenuri din Mamaia.

LIZETA HARALAMBIE, AVOCAT: Este un luptator , nu nu este resemnare, este un tip luptator puternic, duce, este pregatit, se astepta la orice. Este dezamagit de tot ce s-a intamplat.

„Ca primar am construit case pentru tineri si nevoiasi, am imbunatatit infrastructura si economia orasului Cta si, foarte important, am reconstruit statiunea Mamaia, pe care am scos o din praf, ruine si anonimat, facind o celebra. Desigur, am facut in viata mea si greseli, ca orice om, dar n-am facut rau intentionat niciodata, nimanui, fiind si un om cu frica lui Dumnezeu”.

Vorbele au fost scrise in celula din penitenciarul Rahova si trimise presei astazi.

Radu Mazare povesteste si experienta arestului din Madagascar, care l-a facut sa nu aiba frica de nimic: „Acolo unde apelul detinutilor se facea intr-o curte cu pamant si mizerie pe jos , unde 1400 de oameni stateam in genunchi si cu mainile la ceafa, fara paturi si toalete, crede oare cineva ca nu o supravietuiesc in puscariile din Romania?”

Fostul primar al Constantei s-a apucat de citit dupa gratii, inca din prima noapte in care a ajuns in Romania, poveste avocatul afaceristului, Lizeta Haralambie, care a stat mult de vorba cu el.

LIZETA HARALAMBIE, AVOCAT: „Era foarte obosit, a ajuns la penitenciar, a stat singur in camera, studiaza citeste”.

Acum, e in carantina pentru urmatoarele 21 de zile, apoi se va decide unde va ispasi pedeapsa. O va executa in regim inchis, ceea ce inseamnă ca vizitele pe care le va primi vor fi mai rare si se va putea vedea cu rudele doar prin geam.

Radu Mazare a plecat in Madagascar de mai bine de un an, iar acolo a incercat sa obtina azil politic.
Pe langa pedeapsa care i-a adus mandatul international de cautare si aducere, in Romania, fostul edil are inca doua condamnari: 9 ani si 10 luni in dosarul Polaris si o alta de 6 ani si 6 luni intr-un dosar de abuz in serviciu. Niciuna dintre aceste doua decizii nu sunt, insa, definitive.

UPDATE 15.30. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat mandatul de arestare preventivă emis în lipsă anul trecut pentru Radu Mazăre.

„În temeiul art. 231 alin.1, alin.4 şi alin.7 Cod de procedură penală, confirmă arestarea preventivă dispusă în lipsă faţă de inculpatul Mazăre Radu ŞtefaN, prin încheierea de şedinţă din data de 10 ianuarie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, din dosarul nr. 4453/1/2015, încheiere rămasă definitivă prin decizia penală nr.12 din 22 ianuarie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători pronunţată în dosarul nr.119/1/2018, precum şi executarea M.A.P. nr.1/10 ianuarie 2018, emis pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare, respectiv, de la data de 08 mai 2019 la data de 06 iunie 2019”, arată ICCJ.

UPDATE 15.00. Radu Mazare a stat aproximativ 20 de minute la Inalta Curte de Casatie de Justitie, i-a fost adus la cunostinta mandatul de arestare, dar nu a vrut sa faca declaratii in fata magistratilor, transmite Vlad Petrisor, reporter Stirile Kanal D.  

Reprezentanţii ICCJ au anunţat că este programată o şedinţă, de la ora 14.30, în Sala secţiilor unite, în dosarul 4453/1/2015.

Astfel, este vorba despre confirmarea mandatului de arestare emis pe numele lui Mazăre în acest dosar, în 10 ianuarie 2018, când îi fusese înlocuită măsura controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, în lipsă însă întrucât el plecase din ţară, reaminteste news.ro.

În acest dosar, cunoscut ca dosarul Polaris, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat, în 3 mai 2019, la 9 ani şi 10 luni de inchisoare, în dosarul Polaris, decizia nefiind însă definitivă. În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.

Radu Mazăre mai are o condamnare de 9 ani în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, această decizie fiind definitivă.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si