VIDEO. Razboi pe dobanzile la „Prima Casa”

Noul indice referinta pentru creditele consumatorilor - denumit IRCC si reglementat de ordonanta 19/2019 - pare sa aduca, in primele zile de implementare, mai multe neintelegeri decat avantaje pentru cei care vor sa imprumute bani.

Author: D.S. vineri 03 mai 2019 , 19:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

O banca anunta ca „noul indice se aplica creditelor de consum si celor ipotecare standard, exceptie Prima Casa. Prima Casa are pret reglementat de catre statul roman prin legislatie specifica, ROBOR la 3 luni+ marja de maximum 2%”.

Ministrul de Finante este, insa, hotarat sa elimine definitiv ROBOR-ul din peisajul bancar romanesc pentru creditele acordate de acum.

IRCC este, pentru urmatoarele 3 luni, de 2,36%- calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Practic, cine a luat un credit are o rata mai mica decat cel care s-a imprumutat in urma cu trei zile. O scadere de aproape un punct procentual.

Simularile arata ca pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, pe 30 de ani, la vechiul ROBOR, rata ar fi de 1.575 de lei. Dar la acelasi tip de credit raportat la noul indicator bancar de 2,36%, rata ar scadea cu 154 de lei, devenind 1.421

de lei.

La un credit de nevoi personale, de 20.000 de lei pe 5 ani, la vechiul ROBOR, rata ar fi de 428 de lei pe luna. Dupa noua formula de calcul, rata scade la 419 de lei.

In prezent, fostul ROBOR se va aplica doar creditelor aflate in derulare, iar de noul indicator bancar vor profita doar cei ce vor accesa de acum incolo si cei care aleg refinantarile.

Analistii sunt insa rezervati in ceea ce priveste noua formula de calcul.

ANDREEA PIETROSANU, analist bancar: „Din pacate, nu garanteaza nimeni ca acest nou indice va ramane la  valori scazute, daca ne uitam pe anumite luni, el a fost la valori apropiate de Robor!”.

BNR va anunta pe 2 august urmatoare valoare a noului indice bancar de referinta pentru creditele in lei!

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si