VIDEO | Revolta absolvenților de Medicină: „Suntem șomeri și nu avem asigurare de sănătate”

Facem mai multă politică, decât practică în spitale, se plâng absolvenții de la Medicină, care învață pe brânci pentru examenul de rezidențiat, cu toate că nu știu când ar urma să-l susțină. În timp ce mulți au luat deja calea străinătății din cauza incertitudinii de la noi, soarta celor rămași în țară stă într-o simplă semnătură de la Ministerul Educației.

D.S., joi 17 octombrie 2019 , 20:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sunt aproximaiv 5.500 de proaspăt absolvenți de Medicină al căror parcurs profesional este în continuare neclar. Au învățat 6 ani, au trecut toate exemenele și sunt pe deplin pregătiți să profeseze, dar statul îi ține în continuare în afara spitalelor.

MONICA – ABSOLVENT UMF “CAROL DAVILA” BUCUREȘTI: Ne este foarte dor să intrăm în spital. Noi n-am mai fost într-un spital de aproape 6 luni. Nu am mai vorbit cu un pacient. Nu am mai făcut un examen clinic. Ar trebui să începem să practicăm cât mai repede, ca să fim pregătiți să fim medici. Cred că am făcut mai mult politică decât medicină în ultima perioadă.

Citeste si: VIDEO | Val de reacții după amânarea examenului de rezidențiat

Pe lângă lipsa unei date certe de susţinere a examenului de rezidențiat, o altă problema ar fi că anul acesta au fost scoase la concurs cu 466 mai puține locuri, în condițiile în care țara noastră duce o lipsă acută de personal medical.

VLAD – ABSOLVENT UMF “CAROL DAVILA” BUCUREȘTI: Noi vom intra mult mai târziu pe piața muncii. Suntem în momentul de față neasigurați și șomeri, fie că vrem sau nu să recunoaștem. Nu avem nicio sursă de venit. Muli depindeau de acea sursă de venit de la 1 ianuarie, dar momentan nu pare să fie acesta cazul.

Revolta absolvenților de Medicină. Mulți pleacă din țară

Din cauza acestei situații, mulți chiar au decis să părăsească țara pentru a lucra în spitalele din Germania sau Marea Britanie.

TEODOR BLIDARU – PREȘEDINTE FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR STUDENȚILOR LA MEDICINĂ: Totul s-a mutat doar pentru o semnătură, pentru că există toate mijloacele necesare pentru oa organiza din partea min sănătății, dar nu există acea semătură pe o hârtie din partea inisterului educației.

Un scenariu pesimist vorbește inclusiv de posibilitatea amânării rezidențiatului până în anul 2020.

ALEXANDRA MARIN - REPORTER STIRILE KANAL D: Studenii de la dicină au absolvit facultatea la finalul lunii Septembrie, iar în mod normal aceștia ar fi trebui să susțină examenul de rezidențiat pe data de 17 noiembrie. A fost amânată până pe 8 decembrie, însă în continuare data este incertă.

Revolta absolvenților de Medicină. Reacția premierului desemnat

Astăzi, premierul desemnat Ludovic Orban a vorbit despre acest subiect.

LUDOVIC ORBAN – PREMIER DESEMNAT: Știm foarte clar, e nevoie de medici. Va fi o prioritate pentru guvernul nostru, vom lua rapid măsurile care se impun. Mai mult decât atât, luăm în calcul posibilitatea de a crește numărul de locuri, astfel învât cât mai mulți absolvenți să profeseze.

Citeste si: VIDEO | Medici străini în România. De ce au ales sistemul nostru medical

#REZI. Așa se numește protestul absolvenților de medicină, care încearcă prin toate căile posibile să se facă auziți. Zilele trecute au avut loc demonstraţii în Iași, Cluj și Craiova, iar săptămâna viitoare ar urma unul și în București.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si