VIDEO| Românii din Italia și Spania, mesaj pentru acasă: ”Ne e dor, dar nu venim!”

Să ajungă acasă este o misiune aproape imposibilă pentru românii care vor neapărat să fugă din Spania și Italia. Blocați între două țări, așteaptă ca cineva să îi ajute însă avioanele nu mai zboară decât rar și atunci în scop umanitar.

R.B., vineri 20 martie 2020 , 19:45

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Tot departe de cei dragi, alții au înțeles mesajul președintelui și spun, cu lacrimi în ochi, că nu se vor întoarce în țară. Nu vor să își pună în pericol familiile deși acolo trăiesc un coșmar din care nu știu când or să se trezească. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, 3 cetățeni români au murit ca urmare a infecției cu COVID-19 în Italia.

Citeste si: Comisia Europeană va direcţiona către România peste 1 miliard de euro pentru combaterea efectelor COVID-19

”Cetăţenii sunt rugaţi să respecte regula de a sta în casă. Vă reamintim că este interzisă părăsirea locuinței, numai în cazul în care munciți (n.r. și aveți certificat de la poliție), pentru motive de sănătate și pentru alte necesităţi"

Rupți de lume, dar la adăpost de boală, românii din Italia aud, obsesiv, același anunț menit să-i țină în case. Pentru sănătatea lor, se supun, chiar dacă vor cu ardoare să vină acasă. Carmen muncește în Bari și are un băiat în Franța pe care spera, până de curând, să-l aibă alături de Paști, în România: ”L-am rugat să ia legătura cu ambasada să vină acasă, dar nu vrea, cum nu vreau nici eu. Îți îmbolnăvești bunicii, frații, rudele apropiate. Aș vrea să rog toți românii care sunt plecați: "Stați acasă, nu riscați!"

Până să fie închise aproape de tot granițele, aceeași rugăminte venea din partea autorităților însă puțini au ascultat. În ultimele 3 săptămâni, pe la frontierele terestre au intrat un milion de români, cei mai mulți din Italia. Acum, între cele două țări, mai zboară doar avioane în scop umanitar asemenea celui care a adus 100 de români, pe aeroportul Otopeni. Pe la Vama Nădlac, în schimb, au intrat în ultimele 24 de ore, aproape 5 000 de conaționali.

Citeste si: Ministrul Muncii: Sunt 200.000 de contracte de muncă suspendate. Ne-am pregătit cu o estimare de 300-400.000

”Românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate”, spune Klaus Iohannis.

Tibi a înțeles, chiar dacă se gândește cu dor la cei de-acasă. Muncește ca bucătar în Lombardia și acolo va rămâne până ce pericolul va trece: ”Vreau să spun sincer că eu aveam bilet să vină acasă de Paști, dar nici nu mă mai gândesc. Invit toate persoanele care țin neapărat să vină în țară de sărbători să se gândească de două ori și să se abțină”.

Citeste si: Austria prelungeşte izolarea până la 13 aprilie

La fel vor face și membrii familiei Ștefan: ”Anul acesta, de Paști, nu o să mergem în România, noi o să stăm aici, cred că e necesar ca toți ceilalți să facă același lucru pentru a-i proteja pe cei de-acasă”.

Captivi într-o țară străină se simt și italienii pe care drama conaționalilor i-a găsit departe de casă, tocmai în Timiș. Michele Tacchio a venit în România, alături de tatăl său, ca să muncească amândoi în construcții: ”Aceasta este mama mea care mă sună în fiecare seară, situația în Italia este foare dificilă, foarte complicată, amicii mei merg la muncă însă mereu cu dispozitive de protecție, măști”.

Citeste si: "Există fără îndoială între de 5 și 10 ori mai multe " cazuri reale decât cazurile testate pozitiv. Ce spun specialistii despre pandemia coronavirus

Italienii vor să meargă în țara lor și sunt dispuși să stea în carantină oricât. Patronul firmei de construcții a apelat la ambasadă însă deocamdată nu a primit răspuns.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si