„Simțindu-se mai mult spectatori în fața vitrinelor din magazine și copleșiți pe zi ce trece de prețurile tot mai mari, unii români devin nostalgici după perioada comunismului. Chit că atunci nu exista o gamă atât de vastă de produse, măcar aveau bani, spun oamenii. Acum, însă, își calculează bine bugetul pentru a supraviețui o lună întreagă. Sociologii îi contrazic, spun că vremurile nu pot fi comparate nici pe departe”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Românii simt lipsa comunismului

Nemulțumiți de nivelul de trai tot mai greu, de prețurile care îi fac să se simtă ca simpli spectatori în magazine, sau copleșiți de grija zilei de mâine, tot mai mulți oameni duc dorul comunismului. Aproape jumătate dintre români spun că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, numărul lor fiind în creștere față de acum 10 ani. În același timp, peste 46% dintre locuitorii țării cred ca înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația actuală.

„Nu-ți era frică de ziua de mâine, nu-ți era frică că azi ai, mâine se alege praful. Nu exista chestia asta cu băncile. Strângeam cu două luni înainte, umpleam frigiderul și tot aveam”, a spus o persoană.

Citește și: Cartea Înapoi la argument este acum disponibilă

Iar cei care nu aveau, făceau rost! Asta spun oamenii care își aduc aminte că se descurcau indiferent de situații.
„Aveam timp și făceam noaptea produsele că nu avea gazul ziua puterea care trebuia. Așa că făceam noaptea tot ce trebuia, inclusiv bufet suedez, să știți”, a mărturisit o femeie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro

Sociologii spun că oamenii uită și câte sacrificii trebuiau făcute pentru a obține produsele necesare. Chiar dacă la bază erau ieftine, nu se găseau pe toate drumurile.

„În mediul urban, comparativ cu mediul rural, te mai descurcai, însă, eu copil fiind îmi aduc aminte cum stăteam nopți întregi înainte de sărbători în fața magazinelor și aveam vreo 10 anișori, pentru a cumpăra banalul iaurt, banala smântână”, a explicat un sociolog.

Acum, situația e alta. Produse sunt la tot pasul, dar, în lipsa banilor, oamenii se mulțumesc cu strictul necesar.

Pe lângă nostalgia față de prețurile mici, oamenii mai spun că în perioada comunismului aveau siguranța unui loc de muncă. Și aici sociologii îi contrazic și atrag atenția că vremurile nu pot fi comparate nici pe departe, având în vedere condițiile la care erau supuși.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si