
Frustrările românilor ascund un adevăr amar - avem printre cele mai mici salarii medii şi minime din Uniunea Europeană
Aproape 8 milioane de români sunt de părere că merită mai mult la locul de muncă - o arată un studiu care ne proclamă drept "nemulțumiții Europei".
Ne plângem de condițiile de lucru, de relațiile cu șeful, dar și de salarii- dacă le merităm, răspundem tot noi! Psihologii spun că avem tendința să ne lamentăm chiar și-atunci când nu e cazul, iar specialiștii în economie adaugă că nu s-ar întâmpla poate dacă angajatorii ar fi mai darnici.
Citeste si: Florin Cîțu: Proiectul de buget pe anul 2022, prezentat luni în coaliția PNL-PSD-UDMR
O binecuvântare sau un chin?, se-ntreabă cei mai mulți români, pentru care serviciul naște o dilemă existențială. Când nu-l ai răzbești mai greu în viață, iar când ai norocul să-l găsești... e mai rău!
"Toată lumea are o problemă cu banii... Când sunt mulți e rău, când sunt puțini e foarte rău. Deci...", spun oamenii.
Citeste si: Veste bună pentru bugetari. Voucherele de vacanţă de 1.450 lei, păstrate de Guvernul Ciucă
Doar 20% dintre români sunt mulțumiți de actualul loc de muncă
Oricum ar fi, nu e bine- spun statisticile. Peste 40% dintre români susțin că nu sunt deloc satisfăcuți de actualul locul de muncă și doar puțin peste 20% dintre ai noștri sunt mulțumiți.
Ce nu ne priește? "Mediul să fie unul cât mai relaxant, fără stres"
"Salariul. De la cât să pornească? La scumpirile care urmează de la 4 000 în sus, cam așa".
"Aveți un loc de muncă? Da. Sunteți mulțumit? Cam da".
Frustrările ascund un adevăr amar- românii au printre cele mai mici salarii medii şi minime din Uniunea Europeană. Muncesc, în schimb, mai mult decât locuitorii acelorași state și cer să fie remunerați în consecință:
"Mă refer la bonusuri, program și înțelegere de la șefi. Condiții, căldură, ambianță între colegi și șefi. Salariul în funcție de capacitatea fiecăruia", spune cineva.
Cu toate nemulțumirile, puțini și-ar da demisia. Psihologii spun că există o lipsă uriașă de voință.
"Cred că ne lipsește inițiativa, cred că ne lipsește dorința de autodezvoltare. Și asta se face prin scoală, prin alte cursuri de calificare, de perfecționare, participare la workshop-uri", spune psihologul Dana Onișor.
Cele mai bine plătite joburi, în IT
Pe de altă parte, specialiștii în economie susțin că angajatorii români ar trebui să ia măsuri dacă vor să-și păstreze angajații și să ofere mai mult față de medie atunci când fac recrutări.
Deocamdată, cel mai bine se plătește munca în IT, resurse umane și construcții.