VIDEO| Satele părăsite din România

Vă propun pentru o clipă să uităm de parade, de plimbări prin mall-uri, prin parcuri și de mesele îmbelșugate. Vom face o vizită în satele copilăriei - acolo unde s-a născut - de fapt - România.

Georgiana Balaban, marți 01 decembrie 2020 , 20:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Acolo unde s-au născut visele multora dintre noi și unde oricând pot renaște. Vă mai aduceți aminte cum arăta ulița pe care vă jucați când erați mici? Sau casa bunicilor care răsuna de chiote de bucurie? Sau fântâna din fața porții - din care ne-am astâmpărat cu toții setea în cel mai natural mod cu putință. Ei, bine... Nimic nu e mai e cum a fost. Satele românești se sting încet, dar bătrânii care au mai rămas acolo ne dau încă lecții de viață!

De mult n-a mai răspuns cineva din cealaltă parte a porții. În satele românești e pus lacătul aproape peste orice poartă, obloanele sunt trase, iar pereții caselor bătrânești stau să cadă.

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele în 2021: Calendar ortodox şi catolic

Citeste si: Ziua de 1 Decembrie, marcată de o ceremonie fără public

Au puțin peste 50 de ani, dar acesti oameni sunt tineri față de restul populației din satul Merișani, județul Teleorman. De fapt, am putea fi în orice localitate rurală din România și povestea ar fi la fel.

Vârsta e repetată apăsat cu un scop precis. La 84 de ani, un bărbat se plânge mai puțin decât cei mai tineri și în putere. Pe o altă uliță, facem o greșeală demnă de orășeni. Presupunem că ieșirile din casă înseamnă doar vizite de curtoazie.

E o lecție pe care ar trebui s-o ținem minte oricând ni se pare că obosim, că munca a prea grea. Și totuși, optimismul și forța acestor bătrâni nu poate ține la nesfârșit flacăra satelor românești aprinsă.

Aproape la fiecare casă dai de câte un semn de doliu, mai vechi sau mai nou.

Românii aleg calea străinătății tot mai des

Cifrele sunt seci, dar ne arată realitatea. Anul trecut, populația țării a scăzut cu aproape 100 de mii de persoane. În 2018, scăderea a fost și mai dramatică: peste 125 de mii de români. Sunt 2 explicații: numărul nașterilor e mult mai mic decât cel al deceselor. Plus că zeci de mii de conaționali decid în fiecare an să se mute peste hotare.

Un raport ONU arată că în 10 ani peste 3 milioane de români s-au stabilit în afara țării. Doar din zonele de război au plecat mai multe persoane în căutarea unei case noi. Chiar și așa, bătrânii satelor românești privesc demn în față, oricât de scurt ar fi drumul.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Costi Ioniță, Roxana Nemeș sau Alexandra Stan? Cine a părăsit competiția Survivor... Costi Ioniță, Roxana Nemeș sau Alexandra Stan? Cine a părăsit competiția Survivor România 2021? Publicul a decis!
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv... Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce
monitorulcj.ro
Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut! Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut!
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si