VIDEO | Sinaia arată tot mai bine, Azuga pare încremenită în timp. Care este explicația

Statiunile montane din Romania incep sa concureze cu marile destinatii de vacantă din toata lumea. Sinaia, declarată cea mai buna statiune de schi din tara noastră atrage turisti pe tot parcursul anului. In schimb nu de acelasi succes se bucura, de exemplu, Azuga care arata de ani de zile ca un oras părăsit.

Author: D.S. marți 28 mai 2019 , 14:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Autoritatile din Sinaia au avut planuri marete cu statiunea, iar multe dintre ele au devenit si realitate. 20 de milioane de euro, bani veniti de la Uniunea Europeana, au fost cheltuiti pentru un proiect de regenerare urbana a zonei centrale a orasului.

VLAD OPREA, PRIMAR SINAIA: S-au introdus cablurile in subteran, s-a inlocuit toata partea carsoabila, trotuarele, mobilierul urban este unul complet nou.

Sinaia este acum un oras smart, asa ca inclusiv iluminatul stradal este unul inteligent. Numarul de stalpi s-a marit de patru ori, fata de acum mai bine de cinci ani. Astfel, consumul de energie electrica s-a redus cu aproape 70%.

Autoritatile locale au investit si in cladirile de patrimoniu din oras. Casa de vacanta a familiei Stirbei, unul dintre primele imobile construite in Sinaia, a fost reabilitata si transformata in muzeu.

Primarul din Sinaia spune ca s-a inspirat dupa modelul orasului Monte Carlo. Daca acolo, autoritatile au mizat pe litoral si au reusit sa duca faima locului in toata lumea, la Sinaia domeniul schiabil este principalul atuu. Pe langa asta, alte proiecte vor fi implementate si in urmatorii ani.

VLAD OPREA- PRIMAR SINAIA: Am castigat si zece proiecte cu finantare europeana. Ele sunt in cele mai diverse domenii, de la mobilitate urbana, sanatate, educatie, cultura, sport. valoarea totala a lor este de peste 32 de milioane de euro.

Turistii sunt incantati de felul in care arata statiunea. Emilian si Roxana, de exemplu, sunt din Buzau si au venit sa-si petreaca zilele de concediu in Sinaia.

La o distanta de doar 13 kilometri, statiunea Azuga parca a ramas incremenita in timp. La o prima impresie, orasul pare parasit daca e sa ne uitam la trotuarele neingrijite, la parcul din centrul orasului care arata dezolant, dar si la fantana arteziana transformata parca intr-un bibelou vechi. In plus, oamenii se plang ca nu au unde sa se angajeze. Cat despre turisti, acestia vin doar in timpul iernii.

Investitiile in statiune par sa bata pasul pe loc, iar acest lucru se vede cel mai bine daca ne uitam la zecile de cladiri abandonate.

Primarul orasului spune ca a pus pe hartie 11 proiecte care ar putea fi finantate din fonduri europene. Ce planuri va reusi sa duca la bun sfarsit, doar timpul ne va spune.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si