VIDEO – Spre rai, doar cu taxă

Familia căreia un preot i-a cerut nu mai puţin de 5.000 de lei pentru o înmormântare şi-a primit banii înapoi! Prin poştă, ce-i drept, după ce duhovnicul a evitat şi să explice presei ce s-a întâmplat, dar şi să mai fie faţă în faţă cu cei care l-au acuzat de şantaj cu ruda răposată pe masă! Tot mai mulți enoriași ai parohiilor din țară s-au arătat indignați de atitudinea preotului, dar - în mod paradoxal - admit că ar plăti oricât.

R.I., duminică 23 august 2020 , 19:31

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Preotul care n-a vrut să înmormânteze o enoriașă fără 5 000 de lei a fost avertizat de superiorii de la Arhiepiscopia Clujului să înapoieze rudelor răposatei toată suma, până la ultimul leu.

"Ne-am cerut iertare și a zis să îi sărut mâna. Am zis: Domn' parinte, eu nu vă sărut mâna și a început să ne certe. Începerea slujbei la noi a fost cu ridicarea belstemului, nu știu cu ce blestem, poate ne-o fi blestemat.

Vrem să mergem în instanță, să cerem daune morale pentru ce s-a întâmplat la înmormântare", spune Crina Miron, fiica decedatei.

Citeste si: VIDEO- Fata incendiată, părăsită în spital de familie

Scandalul nu face altceva decât să aducă în prim plan controversatele contribuții bănești pretinse, chipurile, de Biserică. Credincioșii spun că plătesc atât cât le cere parohia, uneori sute de lei pentru o slujbă, chiar dacă sumele cerute adesea de preoți nu sunt obligatorii. Pe lângă banii pe care îi lasă lângă altar, enoriașii mai pun în traista preotului și alte banconote, la zile mari.

"Chiar de Bobotează, când a venit preotul, i-am dat 300 de lei. Nu știam că acești bani nu sunt obligatorii, ni s-a spus că trebuie să plătim! Când a decedat tatăl meu, am mai dat 300 de lei, plus cantorul, plus... Efectiv nu știu unde se duc atâția bani", spune unul dintre credincioși.

Citeste si: VIDEO- La volan, cu bere și viteză

"Se întâmplă foarte multe cazuri în România când preoții cer șpăgi nesimțite pentru că sunt preoți și pentru că au această putere", explică sociologul Ciprian Necula.

Pentru o cununie sau un botez, credincioșii se simt datori să plătească bisericii, sute de lei. La necaz, în schimb, cheltuiala crește. "Taxele sunt 1 600 de lei.

Pentru ce? Taxele care includ înmormântarea în cimitir", spune administratorul unui cimitir, înregistrat cu camera ascunsă.

Ruda unui decedat se plânge: "I-am întrebat: De ce am plătit 1 600 de lei, mi-au dat factura și am văzut tot felul de taxe abuzive. Mi-au și explicat- 45 de lei pentru ridicare coroane, 250 de lei, taxa administrativa, nu stiu de ce".

Pe factura eliberată de administratorul cimitirului, apare inclusiv, o taxă pe pământul scos din groapă.

Pentru mutarea lui, fiul răposatului a fost obligat să scoată din buzunar încă 300 de lei. Taxa e stabilită de administratorii cimitirelor, deși locurile de veci aparțin primăriei.

"Vă dați seama, că în acele momente, plătești, nici nu te gândești!", spune fiul unui decedat.

Citeste si: VIDEO- Liderul clanului Corduneanu, eliberare condiționată

La toate se adaugă, contribuția anuală. Pe bunii creștini, apropierea de biserică îi costă, dar cei mai mulți spun că răsplata li se va întoarce înzecit, pe lumea cealaltă.

Până atunci, alții- mai aplecați spre cele lumești- își pun la adăpost banii. Tânăra din imaginea de mai jos a fost fotografiată în timp ce făcea plajă într-un cimitir din Alba. Cel mai probabil, n-a fost nevoită să plătească vreo taxă.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Survivor România 2021. Prima reactie a lui Musty dupa eliminarea de la Survivor Romania... Survivor România 2021. Prima reactie a lui Musty dupa eliminarea de la Survivor Romania 2021! Cum si-a dat seama ca va parasi competitia
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Ce surpriză! Cine este, de fapt, tatăl lui Ruby? A făcut senzație la Chefi la cuțite.... Ce surpriză! Cine este, de fapt, tatăl lui Ruby? A făcut senzație la Chefi la cuțite. Cum se înțelege cu fiica lui
monitorulcj.ro
Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care... Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care necesită un tratament de specialitate
infoactual.ro
Semnficația celor 40 de Mucenici. Cine au fost acești SFINȚI și ce reprezintă ziua de 9... Semnficația celor 40 de Mucenici. Cine au fost acești SFINȚI și ce reprezintă ziua de 9 Martie
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si