VIDEO| Străinii vin în ”satul scufundat”. Un loc unic în lume

Ținuturi pline de istorie, pe care autoritățile le-ar vrea dispărute de pe fața pământului, revin în prim plan grație turiștilor străini. Satul scufundat de la Geamăna e unul din locurile care îi fascinează, atât pentru trecutul lui, cât și pentru peisajele pe care le numesc de o „frumusețe înspăimântătoare”. Drumul până acolo, însă, nu îl știe multă lume.

R.B., duminică 05 iulie 2020 , 18:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Imaginile aproape unice în lume sunt filmate în Roșia Montană, la Geamăna, un ținut periculos care ascunde un trecut dureros pentru mulți. Odinioară, aici, în locul întinderii de apă toxică, locuiau oameni.

Casele lor însă au fost înghițite, iar autoritățile i-au mutat din calea răului. Acești turiști străini au auzit istoria acestui loc și au vrut să-l vadă cu ochii lor. E de o frumusețe înspăimântătoare au spus ei când au ajuns aproape.

Citeste si: VIDEO | Miracol la porţile Greciei

Aici totul pare otrăvit. Apele care se scurg de pe deal sunt sângerii, iar în jurul orice fărâmă de viață pare a fi pe moarte!

Specialiștii au numit acest lac o fabrică naturală de acid sulfuric. Culorile parcă ireale sunt pricinuite de oxidarea cianurii, a sulfului și a metalelor grele provenite de la mina de cupru din Roșia Poieni. Iar lacul se ridică în fiecare an cu câte un metru. Asta înseamnă că în câțiva ani biserica va dispărea cu totul.

Citeste si: Uniunea Europeană îşi redeschide graniţele pentru sezonul turistic

Cu siguranță nu e un loc pe care autoritățile ar vrea să-l promoveze, mai ales că, de-a lungul anilor, au existat numai scandaluri legate de acest tărâm periculos.

Drumul spre lac e unul anevoios și puțin știu să ajungă acolo. E un ciudat, despre care nu mulți se încumetă să vorbească deschis. Mai ales că sunt încă oameni care locuiesc aproape și văd cum gospodăriile le sunt amenințate pe zi ce trece. În ciuda acestui fapt, activitățile minei continuă, cu cantități crescute de cupru extrase.

Citeste si: Clisura Dunării – frumusețea nepereche a fluviului! Sâmbăta, de la ora 15:00, în “ROventura”, la Kanal D

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si