VIDEO -Sute de oameni puși în pericol din cauza unui test COVID fals

Un român care a călătorit în Spania, la Barcelona, a pus în pericol fără să vrea, sute de oameni, pasageri în acelaşi avion cu el şi membri ai echipajului.

Author: Iulian Ciurea vineri 08 ianuarie 2021 , 19:13

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

100 de pasageri plus echipajul de zbor s-au aflat ieri, în aeronava care a decolat de pe aeroportul din Otopeni, cu destinaţia Barcelona.
Pentru că regulile în vigoare acum cer acest lucru, toţi pasagerii au prezentat la îmbarcare un rezultat negativ la testul COVID-19. În Spania, însă, autoritățile au decis să testeze aleatoriu câțiva dintre pasageri- iar unul dintre ei avea să fie purtătorul virusului.

Pasagerul avea un test de tip PCR, facut cu cel mult 48 de ore inainte, care indica negativ. In Barcelona, la retestarea cu un test rapid, rezultatul a fost insa pozitiv.

„Un test rapid când iese pozitiv, e puțin probabil să fie fals pozitiv, puțin probabil. Deci dacă acel test antigen a ieșit pozitiv, este clar că acea persoană are infecția cu SARS-CoV2”, spun medicii.

Un test fals negativ la COVID a pus în pericol peste o sută de oameni

Neliniște a fost și pentru ceilalți 99 de pasageri pentru personalul navigant care au călătorit în aceeași aeronavă. Riscul să se fi infectat este totuși unul redus și asta pentru că avionul avea o capacitate de 250 de pasageri, dar cum nu au fost nici măcar jumătate din numărul total, oamenii au putut să păstreze câte un scaun liber între ei.

„Contează cine a stat lângă persoana care a testat pozitiv, dacă au fost membrii ai familiei, lucrurile astea contează. Acele persoane care au avut un contact nemijlocit vor fi considerate contact direct și vor fi monitorizate pe toată perioada necesară”, spun medicii.

Aeronava a apucat să se întoarcă în țară cu alți pasageri, iar echipajul a intrat de urgență în izolare.

Mai ales că rezultatul pozitiv pentru bărbatul care a călătorit în Spania a venit în momentul în care aeronava se afla deja în zbor, înapoi, spre Bucureşti, cu alţi pasageri.

„O teamă este, cu siguranța că este teamă, dar nu avem e să facem, trebuie să mergem la muncă”, spun oamenii.

În astfel de situații se ajunge din cauza modului în care virusul poate fi detectat- în primele zile de la infectare, el poate trece neobservat de teste, însă poate fi transmis.

„În primul rând, este posibil să fim la debutul bolii, asta inseamnă că astăzi am un test negativ și peste 24 sau 48 de ore distanță să fie pozitiv”, spun specialiștii.

Unor pasageri nu prea le pasă dacă infectează pe alții

O a doua varianta ar fi să avem o încărcătură virală mică, care este la nivelul limitei de detecție și atunci este posibil ca în momentul în care fac mai multe testări la un interval mai mic să iasă unul negativ, unul pozitiv, și asta este posibil.

„Un pic indoielnica, nu stii în ziua de azi, cu conditiile astea, eu, dvoastra, putem avea covid si nu stim, dar daca trebuie sa plecam, plecam...Nici testele... Da, unele fals pozitive, altele negative... dar nu avem ce face, trebuie să traim așa”, spun oamenii.

În timp ce unii stau mereu cu pe ace de teamă să nu se infecteze şi respectă toate normele, acest domn, care a plecat astăzi în Irlanda spune că nu s-a testat și nici nu crede în boală- spune că doar credința îl poate feri de orice pe lumea asta.

- Eu cand plec de acasa fac asa: Doamne miluieste-ma pe mine, pe dusmani, fereste ne! Și parfum!

- Nu vă este teamă că infectați pe altcineva?

- Nu, nu sunt bolnav.

- Păi poate nu știti dacă nu va testati.

- Păi nu aveam simptome, spune un pasager.

În țara noastră, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 4.841 de cazuri noi de infectare, din peste 31 de mii de teste.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si