VIDEO - Ținta de vaccinare ar putea să nu fie atinsă. Centrele, goale

Speranța atingerii țintei de vaccinare stă în maratoanele care s-au dovedit un succes, pentru că pe la centrele de vaccinare... bate vântul.

Author: Iulian Ciurea luni 17 mai 2021 , 19:29

tinta Vaccinarii populației din România ar putea sa nu fie atinsa
Vaccinarea populației din România
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Imaginile au fost surprinse acum câteva săptămâni- la centrul de la Romexpo- când cei dornici să se vaccineze aproape că se călcau în picioare.

Acum însă- în același loc- este pustiu. Medicii și asistentele se uită lung pe holurile goale. O dată la 10-15 minute, cineva se-ndreaptă temător spre cabinete.

„Nu a fost ceva spontan, am tot gândit-o. Acum o săptămână m-am mai programat si de frica am anulat-o. M-am gandit in primul rand la copiii mei, am doi de 6 ani acasă si sotul meu urmeaza peste 3 zile să se vaccineze și el sper să fie bine”, spune o femeie.

Noroc cu maratoanele de vaccinare- organizate în weekend. Aproape 120 000 de români s-au imunizat cu prima doză, numai sâmbăta aceasta, iar duminică încă pe atâția.

Un record, spun autoritățile, care vor ca până la 1 iunie să atingem pragul celor 5 milioane de vaccinați.

Centre de vaccinare goale. Ținta ar putea să nu fie atinsă

Deocamdată, însă, pe la centrele drive thru bate vântul. Tinerii din imagine recunosc că au venit să se vaccineze cu gândul la distracție:

„18 amândoi. Am zis că dacă tot se vaccinează toată lumea, am zis sa ne vaccinam si noi, am inteles că trebuie vaccin la piscine, bine nu stu daca e adevarata stirea asta, dar na. Să ne distram si noi vara asta cum putem”, spun tinerii.

La 1 iunie, cluburile și discotecile se deschid la jumătate din capacitate, restaurantele ar putea să primească și mai mulți clienți, iar numărul de invitați la nunți și botezuri crește până la 70 în aer liber sau 50 în interior. Chiar și-așa- cu orice risc că România ar putea să rateze targetul de vaccinare- tinerii tot nu vor să se imunizeze, o arată și cifrele.

Ca să îi convingă, autoritățile mută acum centrele de vaccinare în mall-uri. Primul de acest fel a fost inaugurat în Capitală unde incidența cazurilor de covid a scăzut sub unu la mie.

„Poți veni oricând, la orice oră, acesta este un lucru benefic. Nu îți mai trebuie programare.
Știu foarte mulți pentru care era un impediment pentru că e rau prea departe”, spun oamenii.

La sate, în schimb, serul care salvează omenirea ajunge mai greu. Caravanele îl poartă pe ulițe ca pe moaște.

„Am o nuntă la o nepoțică și tocmai la Timișoara... Și mi-au zis băieții Du-te, mamă, și te vaccinează”, spune o femeie.

La sate, oamenii nu prea vor să se vaccineze

În această comună din nordul județului Galați, își duc traiul puțin peste 2 000 de oameni. Mai bine de trei sferturi dintre ei, nici n-au vrut s-audă de vaccin:

„Altfel fac injecții, nu mi-e frică, dar asta la asta am fost mai fricoasă... să nu dau colțul!

Nici de virus nu mi-e frică... N-avem de unde să-l luăm noi aici în sat”, cred unii.

În zadar au încercat autoritățile să-i convingă:

„Cam vreo 60, am inteles ca au venit in plus fata de lista initiala, cam vreo 64 s-au vaccinat”, spune șeful IGSU.

Dacă nu se vor vaccina suficienți oameni până la 1 iunie, autoritățile au tot dreptul să se răzgândească și să renunțe la măsurile de relaxare stabilite pentru această dată. Pragurile despre care oficialii fac vorbire sunt stabilite clar prin Hotârâre de Guvern.

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si