VIDEO | Tot ce-i românesc nu piere. Cojocul românesc a ajuns la Paris

Ne mândrim cu obiceiuri unice în lume, tradiții din străbuni pe care le punem în valoare mai ales de sărbători. Cojoacele lucrate manual de meșterii populari din Bihor au inspirat cele mai prestigioase case internaționale de modă. Designerii străini au copiat modelele deosebite, făurite cu migală în satele din vestul României.

D.S., marți 24 decembrie 2019 , 16:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Colindele răsună de peste o sută de ani într-o casă veche din satul bihorean Drăgoteni. La fel de vechi precum cântecele este și obiceiul pe care Mirela îl păstrează cu sfințenie de când era copil.

Coase cu talent și multă răbdare cojoace tradiționale din piele de miel, pentru ca tinerii satului să fie îmbrăcați în port strămoșesc de Crăciun.

Meșterii populari cos cu migala pielea de miel tăbăcită înainte- cu fire din lână vopsite natural crează creează simboluri inspirate din natură și din tricolorul țării.

Cojoacele pentru bărbați și cele pentru femei diferite nu doar la croială, ci și la modele, pot fi purtate pe fata sau pe dos, in functie de eveniment.

Pentru că fiecare model este exclusiv realizat manual, Mirela realizează anual doar zece astfel de piese unicat.

Citeste si: VIDEO| Semnficația mesei de Crăciun, explicată de preotul Valentin Fotescu

Obiceiul moștenit din străbuni este cu adevărat fascinant mai ales pentru artiștii fotografi, care încercă să imortalizeze tradiția pe cale de dispariție.

Puținii meșteri populari care cunosc meșteșugul vând piesele vestimentare unice cu preturi cuprinse între 500 și 600 de euro.

Un chilipir dacă ne gândim că celebra casă de modă franceză Dior a vândut o copie a cojocului bihorean cuv30 de mii de euro, adică de 50 de ori mai scump!

Mirela Bota, meșter popular: Este multă migală, trebuie să ai grijă cum faci împunsăturile pentru că nu se mai pot desface și se vede urma.

Este foarte greu. Cel pe piele de miel se face în două, trei luni de zile.

Citeste si: VIDEO| NEAM UNIT. Sibianul care s-a întors din Italia și face bani din flori

Chiar dacă nu câștigă o avere, meșterii populari din Bihor știu că tradiția pe care o păstrează are o valoare inestimabilă în timp.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Revine declarația pe propria răspundere, după prelungirea stării de alertă! Cum arată... Revine declarația pe propria răspundere, după prelungirea stării de alertă! Cum arată noul model de declarație
spotmedia.ro
Bucureștenii plătesc lunar aproape 6,5 milioane de euro pentru salariile angajaților... Bucureștenii plătesc lunar aproape 6,5 milioane de euro pentru salariile angajaților din cele 7 primării din Capitală. Unde se duc cei mai mulți bani
spotmedia.ro
Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție
b1.ro
Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea
infoactual.ro
Stăpânul lumii, omul care are planeta la picioare!  A fost prezis în urmă cu 70 de ani Stăpânul lumii, omul care are planeta la picioare! A fost prezis în urmă cu 70 de ani
infoactual.ro
Adio ”manevre” fiscale! Legea profitului obligatoriu, strecurată pe furiș Adio ”manevre” fiscale! Legea profitului obligatoriu, strecurată pe furiș
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si