VIDEO - Tuberozele de Hoghilag ar putea fi certificate la nivel european

O tradiție a oamenilor dintr-un sat din Transilvania le va aduce recunoaștere europeană celor care cresc tuberoze de Hoghilag.

Webeditor: Iulian Ciurea marți 08 iunie 2021 , 12:38

FLORILE DIN SIBIU, CARE UIMESC LUMEA[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 

Tuberozele parfumate din mica localitate transilvăneană ar putea să concureze oricând în frumusețe cu vestitele lalele olandeze.

Eleonora Costea le cultivă de 30 de ani.

„Dimineata prima data nici la gaini nu ma duc, ca intai vin la ele sa le vad si le cant. Cand ud cu furtunul, le cant. Ma simt si eu bine, dar si ele vad ca se simt bine”, mărturisește Eleonora Costea, cultivatoare de flori.

Recunoscute pentru frumusetea lor, turberozele crescute la noi ar putea sa beneficieze de protectie europeana. Certificarea ar ajuta producatorii să acceseze o schemă de finantare la nivel european și national.

Tuberozele de Hoghilag, la un pas de certificarea europeană

„Trebuie sa o uzi la timp, sa o stropesti la timp, sa o sapi, sa o plivesti la timp, trebuie sa nu aiba buruiană.

Probabil ca acum daca o sa putem sa o trimitem si dincolo, va fi mult mai apreciata. Am inteles ca se pot face si esente si parfumuri. Sunt si tuberoze de Olanda, dar nu au specific mirosul”, explică fermierul.

Dacă va primi recunoașterea străinilor, tuberoza de la Hoghilag va fi singura floare de la noi din tara certificată la nivel european.

„Ne aflam chir in gradina unui roman care a preluat bulbi de la sasi. Un sas i-a dat acestui cultivator o mica punga de bulbi de tuberoze si i-a spus: uite, asta poate fi o mana de pamant sau un bulgare de aur, de tine depinde ce o s afaci cu ele si se pare ca oamenii nostri au transformat aceasta punguta mica cu flori intr-un bulgare de aur”, povestește primarul localității.

Pana acum beneficiaza de indicatie goegrafica protejata doar doua flori- trandafirul de Szoregi din Ungaria si Azaleea de Gent din Belgia.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si