VIDEO -Vaccin anti-COVID în România. Urmează a doua etapă de imunizare

O nouă tranșă de vaccin anti-COVID de la la Pfizer a ajuns azi-dimineața în România. Este al patrulea transport pe care țara noastră îl primește.

Author: Iulian Ciurea luni 11 ianuarie 2021 , 19:21

Suntem pe locul 16 în clasamentul mondial, cu o rată de vaccinare de numai 0,53 de procente
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe o vreme deloc prielinica și pe o pistă acoperită de zăpadă- așa a aterizat avionul cu serurile anti-covid pe aeroportul Henri

Coandă din Otopeni. La scurt timp după ce aeronava a ajuns la sol, pistele au fost închise pentru deszăpezire.

Cele 150 de mii de doze de vaccin au fost transportate in 21 de cutii cu un avion din Germania. Aceste cutii sunt termoizolante si contin gheata carbonica, dar si un senzor de masurare a temperaturii.

La fel ca la celelalte transporturi, serurile anti-covid care au ajuns la București, Cluj și Timișoara vor fi transferate pe cale terestră spre marile centre din țară. Până acum, însă, în etapa întâi n-a fost mare înghesuială pentru imunizare.

Suntem pe locul 16 în clasamentul mondial, cu o rată de vaccinare de numai 0,53 de procente.

Între cei care au decis să se protejeze de coronavirus este și Raed Arafat care astăzi a primit prima doză la Spitalul Gerota.

„Vaccinul este unul sigur, este GRATUIT, si daca il facem tot mai multi, vom reusi sa ajungem tot mai aproape de o normalitate”, a spus Arafat.

Vaccin anti-COVID în România- luna aceasta începe a doua etapă de imunizare

Vineri, pe 15 ianuarie va începe etapa a doua de vaccinare: pentru bătrâni, pacienți cu boli grave și angajați în domenii cheie. Până atunci, trebuie să fie gata cât mai multe centre de vaccinare și în zonele rurale.

La Hotarele, în Giurgiu, imunizarea a peste 20 de mii de oameni din 7 localități învecinate se va face în sala de sport a comunei- care a fost amenajată cu tot ce este nevoie.

Cei mai mulți săteni abia așteaptă momentul în care- spun ei- vor avea scut în fața morții. Între ei și această bătrână de 75 de ani:

„Facem, manca-te-ar maica, cum, sa scapam de moarte! Nu? Ies mamaie si nu iau masca aia deloc cand plec. Uite, mamaie, uit! Uite asa fac mamaie, rad fetele astea din magazin. Rad fetele din magazin de mine, ca am uitat" botelnita", spune bătrâna.

Ritmul de imunizare ar trebui să crească, mai ales că ne confruntăm tot mai adesea cu noua tulpină de covid, ce este de trei ori mai contagioasă.

doze vaccin covid
A doua etapă de vaccinare anti-COVID ar urma să înceapă de pe 15 ianuarie[Sursa foto: Deutsche Welle]

Deja în țara noastră se extinde noua tulpină de COVID

„Mostrele prelevate de la pacientii confirmati cu noua tulpina au scos la iveala faptul ca, de data aceasta, virusul traieste mai mult in nas si in gat. Asadar si cantitatea de coronavirus este mult mai mare”, relatează corespondentul Kanal D la Constanța.

Iar virusul mutant se extinde rapid: după ce o tânără din Giurgiu a fost confirmată cu tulpina nouă, acum și alti 4 membri ai familiei sale s-au infectat, deși niciunul n-a fost recent in Marea Britanie. Cu toții sunt izolați la domiciliu și primesc tratament de specialitate.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță- coordonatorul campaniei de vaccinare, poimâine ar urma să fie aduse în țară și doze din vaccinul american Modena. La fel ca cel de la Pfeizer, serul se administrează în două tranșe, însă la o distanță de 28 de zile una de cealaltă.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si