VIDEO - Vaccin COVID în România. Oamenii l-ar putea primi în aprilie

150 de mii de noi doze cu vaccin au ajuns astăzi în România. Dacă lucrurile vor merge bine, din aprilie și populația generală ar putea beneficia de imunizare.

Author: Iulian Ciurea miercuri 06 ianuarie 2021 , 19:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe aeroporturile din București, Cluj și Timișoara au ajuns astăzi, în total, peste 150 de mii de doze de vaccin anti-covid, adică a treia tranșă pe care o primim în ultimele 3 săptămâni. Dintre acestea, aproape 40 de mii vor rămâne în Capitală, 20 de mii la Cluj și aproape 10 mii la Timișoara.

Celelalte doze cu ser anti-covid vor fi transportate, în condiții speciale, către marile centre din țară: Constanța, Iași, Brașov și Craiova.

„N am simtit nimic si am suta la suta incredere in vaccin, o sa--mi vaccinez toata familia”, spun oamenii.

Pana acum, in topul vaccinarilor este judetul Timis, cu peste 3000 de cadre medicale imunizate.

In restul tarii, ramane un sentiment de neincredere, chiar si printre angajatii din spitale, care refuza sa se vaccineze.

În aprilie, populația generală din România ar putea primi primele doze de vaccin anti-COVID

„După părerea mea, dacă personalul medico-sanitar nu se decide mai repede, nu e cazul să batem pasul pe loc. Și obligatoriu trebuie să ne ducem la celelalte grupe populationale, pentru că- în ultimă instanță- acestea sunt cele care se îmbolnăvesc și vin la spital”, spun medicii.

„Este normal ca oamenii sa se teama pt ca este un vaccin nou, dar este un vaccin verificat. Deja sunt milioane de oameni vaccinati, fara incidente majore”, spun medicii.

Vaccinul începe să devină eficient după 2 săptămâni de la prima doză- spun specialiștii, și se transformă într-un adevărat scut pentru coronavirus după rapel, adică după cea de-a doua doză, care se face la 21 de zile distanță de cea inițială.

Pentru că serul n-a apucat să facă anticorpi, Carmen Dorobăț- fost manager al spitalului de boli infecțioase din Iași, a făcut coronavirus la două zile după ce s-a imunizat. Simptomele ei sunt, însă, ușoare.

Oricine va putea beneficia de vaccin în aprilie, chiar dacă este pozitiv

Potrivit specialiștilor, când ne va veni rândul, ne putem vaccina indiferent dacă suntem pozitivi sau nu la coronavirus.

„Se poate vaccina oricine, chiar dacă are istoric de infecție cu Sars-Cov-2 sau nu, iar o dovadă în acest sens este că producătorul vaccinului nu a cerut o testare prealabilă. Practic, vorbim despre un vaccin care își face efectul indiferent dacă am trecut sau nu prin infecție. Dacă am trecut prin infecție și avem un ciclu de anticorpi, vaccinul nu face altceva decât să amplifice răspunsul imun, astfel încât să ne protejeze mai mult decât dacă ar fi fost doar vaccinul simplu. ”, spun specialiștii.

Până ca oamenii să fie încrezători în imunizare, rămân diverse mituri despre vaccin: de la implantarea de microcipuri odată cu injectarea serului și până la mutații genetice din filmele SF. Ultima preconcepție este legată de seringi: internauții cred că cele mari se folosesc pentru a extrage vaccinul din fiolă și pentru a fi aruncat: nimic mai neadevărat.

Medicii insistă asupra faptului că vaccinul este singura cale de a scăpa de pandemie și- implicit- de toate restricțiile care ne-au schimbat viața.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si