VIDEO | Vaccinul, scut şi în faţa speculaţiilor

Odată cu începutul campaniei de vaccinare în ţara noastră, au apărut şi discuțiile nu doar despre reacțiile adverse, ci și despre efectele pe termen lung ale serului. Românii au ajuns să se împartă în două tabere: cei care sunt de acord să se imunizeze şi scepticii care apleacă mai degrabă urechea la teoriile conspiraţiei.

Author: Andreea Stoica luni 28 decembrie 2020 , 19:44

Vaccinul, scut şi în faţa speculaţiilor
Vaccinul, scut şi în faţa speculaţiilor
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Specialiștii şi autorităţile le transmit tuturor că vaccinarea e singura cale de a ne apăra pe termen lung în fața coronavirusului.

De luni, programările pentru imunizare se pot face şi online, pe un site al guvernului. Din 2.066 de persoane vaccinate până acum în ţara noastră, doar una a suferit o alergie uşoară, care a fost tratată imediat.

Facem un test simplu pe stradă, printre trecători, și descoperim două atitudini total diferite față de noul vaccin.

"Să nu fie alte vaccinuri: speciale pentru ei și pentru amărâți ce zice: hai să-i vaccinăm și, eu știu, poate pleacă mai mulți!", spune o persoană.

"Am încredere. Adică, că nu este totuși un vaccin cum se spune la noi, așa, aiurea și de aceea mă duc și-l fac!", consideră o altă persoană.

Totuși, un sondaj recent arată că doar un sfert dintre români s-ar vaccina împotriva noului coronavirus.

Medicii au un mesaj clar pentru cei care se gândesc la efectele alergice, care pot apărea în primele minute de la vaccinare.

Citeste si: Cum se pot programa românii pentru vaccinarea împotriva COVID-19?

"Eu, de exemplu, m-am vaccinat și nu am avut astfel de reacții. Ele sunt oricum rare. Pot fi la locul de injectare, poate fi o simptomatologie generală de intensitate mică, cel mult medie, și aici mă refer la febră, durere de cap, dureri musculare sau o stare generală modificată", spune Adrian Marinescu.

Dacă apar astfel de probleme, cei care s-au vaccinat pot raporta eventualele efecte alergice pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului.

"Eu am și vorbit cu medicul de familie să mă programeze pentru că sunt bolnavă și vreau să mă vaccinez", afirmă o femeie.

Specialiștii spun că noul vaccin asigură o imunizare timp de cel puțin 6 luni, iar rezultatele testelor clinice nu vorbesc despre efecte secundare.

"Legat de reacțiile adverse la distanță, ce știm până în acest moment: nu avem dovezi palpabile că vom avea reacții adverse notabile și avem și experiența oamenilor care deja s-au vaccinat de un interval de timp", mai declară Adrian Marinescu.

10% reducere pentru clienții care dovedesc că s-au vaccinat

Ca să-i convingă pe cei nehotărâți, unii comercianți din Brașov oferă 10% reducere pentru clienții care dovedesc că s-au vaccinat. E o practică și în alte state: salariații pot beneficia de prime sau chiar de zile libere.

Citeste si: 80 de milioane de contaminări la nivel mondial. Virusul Sars-cov-2 continuă să facă victime

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverință care se poate transforma într-un veritabil pașaport de călătorie. Angajații din sistemul medical care au prioritate în prima parte a campaniei de vaccinare se pot programa pe o platformă online dezvoltată de STS.

Următoarea tranşă de vaccinuri urmează să fie adusă în ţara noastră în zilele următoare. Dozele erau programate astăzi pentru livrare, dar din cauza unor probleme tehnice pe care le-a înregistrat producătorul, livrarea a fost amânată pentru România şi alte 7 state.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si