VIDEO - Vin nobil, produs în Ardeal. Atmosferă de poveste

Atmosfera de poveste in inima Transilvaniei. Sute de tone de struguri din soiuri nobile sunt culese in aceasta perioada si transformate in vin.

Author: Iulian Ciurea luni 12 octombrie 2020 , 15:51

vie struguri vin
Vin si struguri[Sursa foto: Crama Histria]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

In podgoria de la Apoldu de Sus, pe o suprafața de 65 de hectare sunt cultivate mai multe soiuri de vita nobila obtinute din butasi adusi de la o ferma de cercetare din Italia. Zona este una cu traditie in viticultura romaneasca si este cunoscuta in special pentru vinurile albe.

În Ardeal, vin nobil produs în atmosferă de poveste

"Aceasta plantatie are un caracter mai aparte pentru ca se gaseste intr-o zona viticola, intr-o zona cu o amprenta desebita pentru vinul de calitate superioara, pentru vinuri spumante, pentru vinuri proaspete, tinere care se gasesc sau care se cer foarte mult pe piata in zilele noastre", spun specialiștii.


Ferma viticola este cea mai mare de acest gen din Sibiu si a fost cumparata de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca. Studentii vor face practica aici si vor desfasura diverse activitati de cercetare

Vin din soi nobil, de poveste, făcut în Ardeal

Specialistii vor sa revitalizeze un soi vechi folosit in trecut pentru a face sampania.
"Sunt si soiuri vechi pe care le-am mai gasit inca in plantatie si vrem sa le multiplicam, cum este Iordana, care nu mai exista in alta parte si din cate stiu numai in ceasta zona se poate planta. Este specifica zonei", spune rectorul.

Povestea strugurilor din Ardeal- din ei iese vin nobil

In acest sezon de aici vor fi recoltate peste 400 tone de struguri iar la cules s-au implicat pana si profesorii.
"Astazi o sa si culeg si o sa si mananc struguri. Din fiecare o sa gust si o sa mananc pentru ca imi plac foarte mult. Îmi aminteste de tinerete pentru ca eu vin din Salaj dintr-un sat cu multa vie si n-am mai trait experienta asta de vreo 30 de ani de zile, spun oamenii.
Din strugurii culesi, universitatea clujeana va produce vin si-l va vinde sub marca proprie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si