VIDEO | Viscolul pune stăpânire pe România. Multe drumuri naționale au fost deja închise

Viscolul s-a abătut peste jumătate de țară cu o forță pe care și-a adunat-o parcă toată iarna. În nouă județe, meteorologii au instaurat cod roșu, iar rafalele de peste 120 de kilometri pe oră vor semăna cu o tornadă în toată regula. În mai multe județe drumurile naționale au fost deja închise pentru șoferi, iar unele orașe au rămas în beznă, după ce curentul a căzut din cauza vântului turbat.

D.S., miercuri 05 februarie 2020 , 19:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Vântul în rafale de până la 100 de kilometri pe oră spulberă - din această după amiază - sud-estul țării*. Județele Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și porțiunile de drum de la granița cu Brașov, Argeș și Dâmbovița au intrat sub cel mai înalt grad de alertă, emis de meteorologi. Codul roșu de viscol ar putea închide pentru o perioadă nedeterminată nouă județe.

În câteva ore, cât a nins, zăpada s-a depus într-un strat periculos pe mai multe drumuri care duc spre munte. Utilajele n-au stat în garaje însă nici n-au lăsat asfaltul curat, în urmă. 20 de mașini au rămas blocate pe drumul spre cota 1 400 din Sinaia, iar în Pasul Tihuța, care leagă Moldova de Ardeal, coada de tiruri s-a întins pe un kilometru.

Citeste si: Meteo. Prognoza meteo pentru următoarele zile! După zilele de primăvară, iarna lovește din plin

Chiar dacă nu este sub cod roșu de ninsori, ci galben, în zona de munte a județului Cluj a nins cât pentru toată iarna. Sub greutatea omătului, brazii cu tulpini zdravene s-au frânt și au blocat drumurile.

Viscolul pune stăpânire pe România

Iarna a revenit in forta: drumuri impracticabile, zapada si copaci brazi cazuti pe carosabil. În localitatea Mărișel, oamenii și-au făcut cu greu cărare prin zăpadă.

Cu aceeași forță ca de tornadă, o pală de vânt a luat pe sus acoperișul unui bloc din Oradea. Scândurile grele și bucățile metalice au căzut în stradă și din fericire n-au făcut victime. Locatarii trebuie să suporte acum stricăciunile făcute de vreme.

Vantul a batut cu asa forta incat a smuls tabla de pe acest bloc si a azvarlit-o pe carosabil. Din efricire, nimeni nu a fost ranit. In doar 4 ore, pompierii au avut 14 interventii, vantul bate in continuare cu putere.

Citeste si: O BOMBĂ cu ceas stă să explodeze sub gheaţa din Antarctica. PERICOL mondial!

Răbufnirea iernii a venit când ne pregăteam de primăvară. Ciclonul care aduce viscolul nu va părăsi prea curând România.

Într-adevăr, vremea se înrăutățește din această seară, precipitațiile s-au extins ca arie și urmează să se transforme în lapoviță și ninsoare pe parcursul nopții următoare și mai ales ne așteptăm la intensificarea vântului aici în partea de SE a țării, rafale care vor depăși 90 – 100 de km/h în Bărăgan sau în Dobrogea și peste 120 de km/h în Carpații de Curbură și în Carpații Meridionali, partea estică
 
Codul roșu de viscol și ninsori expiră abia mâine, la ora 8:00. Județele care scapă de avertizare rămân, totuși, sub cod portocaliu.

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si