Viena, desemnată cel mai bun oraş de trăit din lume; Parisul retrogradat din cauza "vestelor galbene"

Viena a fost desemnată, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun oraş pentru locuit, potrivit unui clasament publicat miercuri şi realizat de "Economist Intelligence Unit", celula de cercetare şi analiză afiliată săptămânalului englez The Economist.

K.B., miercuri 04 septembrie 2019 , 18:01

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Paris a fost retrogradat de pe locul 6 pe 25 din cauza impactului mişcării "vestelor galbene".

Deja în fruntea topului anul trecut, Viena îşi confirmă avantajele: infrastructura, calitatea aerului, oferta culturală, educativă şi medicală aproape de perfecţiune, într-un context de stabilitate de invidiat, potrivit analiştilor.

Pentru al doilea an consecutiv, capitala austriacă a obţinut un scor de 99,1 puncte, în faţa oraşului Melbourne (98,4), care s-a aflat mulţi ani pe primul loc, şi Sydney (98,1).

Citeste si: Un bătrân de 74 de ani din Brăila a încercat să violeze o fată de cinci ani

Citeste si: Iohannis îl decorează post mortem pe reprezentantul misiunii diplomatice a României ucis în atentatul de la Kabul

Australia şi Canada domină Top 10, cu trei oraşe fiecare. Japonia este de asemenea prezentă cu Tokyo şi Osaka. Copenhaga, al doilea oraş european, se clasează pe locul 9 la nivel mondial.

În fiecare an, 140 de oraşe sunt astfel evaluate pe o scară de 100 de puncte, în baza unor criterii: nivel de viaţă, criminalitate, reţea de transport, acces la educaţie şi sistem de sănătate, stabilitate economică şi politică.

Pentur prima dată, indicele integrează un parametru ţinând cont de efectele schimbărilor climatice asupra calităţii vieţii: în acest sens, New Delhi şi Cairo au fost sancţionate din cauza "calităţii slabe a aerului", a temperaturilor medii neatractive şi a unei aprovizionări cu apă insuficiente".

Citeste si: Dăncilă replică către Iohannis: „Blocarea Executivului nu ajută guvernarea şi stabilitatea ţării”

Citeste si: Iohannis: România este preocupată de climatul de securitate din regiunea Balcanilor de Vest

Atunci când mai multe oraşe au câştigat puncte în aceşti ultimi ani datorită ameliorării stabilităţii, a sistemului educativ şi de îngrijirii, aceste progrese sunt "grav ameninţate de un climat din ce în ce mai defavorabil", a spus Agathe Demarais de la EIU.

Londra şi New York, confruntate cu percepţia unui risc semnificativ de criminalitate, terorism şi de infrastructuri supraaglomerate, se clasează pe locul 48, respectiv 58.

La coada clasamentului, se află cinci oraşe cel mai puţin primitoare: Damasc, Lagos, Dacca, Tripoli şi Karachi.

Într-un alt studiu publicat în martie2019, compania Mercer a plasat Viena în fruntea clasamentului celor mai ofertante oraşe în privinţa calităţii vieţii în lume, pentru al zecelea an consecutiv.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si