Istoria economiei europene, când importam energie şi materii prime ieftine din Rusia, s-a terminat, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, premierul Ungariei, Viktor Orban.

Citește și: ''Lucrăm pentru a lovi Rusia acolo unde o doare". Cum răspunde UE după noile atacuri devastatoare ale Moscovei

„Avem război în vecinătate, avem o criză serioasă energetică, avem probleme cu prețurile, toate economiile europene se luptă cu inflația.

Liderii europeni au hotărât să se rupă de economia rusească, în timp ce încă nu avem măsuri luate care să protejeze piața”, a spus premierul ungar, în cadrul întrunirii pentru semnarea acordului în domeniul energetic cu Azerbaidjan, Georgia și România.

Citește și: Ursula von der Leyen și Viktor Orban, primiți la Cotroceni de Klaus Iohannis. Proiect energetic important la Marea Neagră

Potrivit lui Viktor Orban, „istoria economiei europene când importam energie și materie prima ieftină din Rusia s-a terminat”.

Ce a declarat Viktor Orban la București

"Dorim să avem o creştere economică şi securitate. Nu avem însă o strategie nouă şi în această situaţie noi, liderii, trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre securitate economică şi energetică. Suntem aici împreună pentru că am fost de acord că soluţia este de a identifica noi surse de energie regenerabilă pentru Europa. Dar asta rămâne doar un vis până în momentul în care vom avea condiţii efective pentru a realiza conexiunile".

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme- wowbiz.ro

"Avem în jurul Europei astfel de surse, iar regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune", a mai spus şeful Executivului de la Budapesta, potrivit traducerii oficiale, informează Agerpres.

"Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să fim inovativi şi să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aş fi cu 30 de ani mai tânăr, aş spune că este ca un rock'n'roll să construieşti un astfel de cablu pe sub mare", a arătat Viktor Orban.

Viktor Orban: "A fost greșit că România nu a intrat în Schengen"

Premierul Ungariei a făcut referire și la aderarea României la Spațiul Schengen, catalogând votul negativ al Austriei în acest sens ca fiind o "greșeală". 

"Am venit la București după opt ani și văd dezvoltarea care a avut loc în acești ani. Aș vrea să felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen. Decizia noastră a fost greșită în cadrul UE și această decizie trebuie corectată.

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să îmi asigur prietenii din România că pot conta în acest subiect pe țara noastră.", a declarat Viktor Orban.

Curent electric pe sub Marea Neagră pentru România și Ungaria

Acordul semnat la București de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea unui cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între UE, reprezentată de CE, şi Azerbaidjan, fiind şi un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si