exclusiv: Violența în familie la care asistă copii, cum a fost cazul de Brașov. Psihologul Keren Rosner trage un semnal de alarmă: "De multe ori copiii care trăiesc în astfel de medii devin fie agresori, fie victime"

Violența în familie la care asistă copii, cum a fost cazul de Brașov. Psihologul Keren Rosner trage un semnal de alarmă: "De multe ori copiii care trăiesc în astfel de medii devin fie agresori, fie victime"

Incidentul s-a petrecut sâmbătă seara, aproape de miezul nopții, într-un loc care ar fi trebuit să fie despre râsete și joacă. În loc de leagăne, copilul a văzut pumni. În loc de povești, a trăit o traumă.

Procurorii spun că bărbatul și-a lovit cu sălbăticie soția în cap și față, în prezența fiului lor de un an. Agresiunea a fost atât de gravă încât a produs „o stare de indignare și repulsie” chiar și pentru martorul care a filmat cu telefonul, dar și pentru toți cei care au văzut înregistrarea ulterior.

Însă dincolo de filmare și arest, rămâne întrebarea esențială: ce efect are asupra unui copil o astfel de experiență?

Citește și: VIDEO Femeie bătută în fața copilului. Poliția cercetează cazul

Violență domestică Brașov

Psiholog Keren Rosner: „Copilul trăiește cu frică, cu un sentiment de insecuritate, de pericol”

Pentru a înțelege consecințele acestui episod, am stat de vorbă cu psihologul Keren Rosner, care atrage atenția asupra daunelor pe termen lung pe care le poate suferi un copil martor la violența domestică:

„Consecințele agresiunii... în primul rând este frica, copilul trăiește cu frică, cu un sentiment de instabilitate, de insecuritate, de pericol, care dacă este repetat și de foarte multe ori atunci când există agresiune, nu este izolată, este repetată și copilul de-a lungul timpului învață să fie anxios, învață să anticipeze că lucrurile sunt nesigure și că în orice moment poate să apară prsoana agresoare, care de cele mai multe ori este tatl și că ceva rău se va întâmpla.

Această anxietate și acel sentiment de insecuritate duce la un comportament fie de supunere, fie de revoltă. El va acumula frustrare, durere, neputință, care la un moment dat va erupe în adolescență sau la maturitate. De foarte multe ori copilul trăiește sentimentul de vină, el crede că este capabil să intervină sau din cauza lui se întâmplă conflictele, pentru că este mic și nu înțelege, dar are senzația asta că el ar putea să facă ceva și că totul este din cauza lui.

Și dacă el ar fi un copil mai bun sau mai ascultător totul ar fi bine. Și trăiește cu această presiune a vinovăției care îl face să devină foarte confuz.”, a explicat psihologul în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.

Citește și: Cătălin Crișan, prima reacție după ce a fost acuzat de fosta parteneră de violență domestică. Ce spune că va face acum: ”Nu mai criticați”

Copilul trăiește distorsiunea realității: „Asta e normalitatea”

Chiar dacă nu știe să pună în cuvinte ce a văzut, copilul înregistrează scena la nivel emoțional. El nu va uita. Va asocia relațiile, căsnicia, intimitatea, cu violența. Și se va raporta la acest model când va fi adolescent sau adult.

„Odată cu trecerea timpului, chiar dacă se străduiește, lucrurile rămân la fel și atunci apar problemele emoționale și de comportament, apare agresivitate sau poate retragere socială sau dificultate în exprimarea emoțiilor sau generalizare.

Crede că asta e realitatea și asta e normalitatea. Această distorsiune a realității vine de la modelul negativ pe care el l-a avut și care înseamnă relații tensionate, tipare de victimă sau de agresor.”

„De multe ori copiii care trăiesc în astfel de medii devin fie agresori, fie victime, fie încearcă să aplaneze orice conflict pentru că este terifiat de agresiune și de violență și atunci devine o persoană submisivă, o persoană care evită conflictele, care acceptă conflictele, doar să nu escaladeze sau devine agresor la rândul lui, pentru că are impresia că așa se negociază, așa se

discută, asta e modalitatea de comunicare și că emoția în loc să fie analizată și trăită diferit este exprimată prin comportamente de agresiune.”, mai explică psihologul.

Citește și: Alina a trecut prin clipe de coșmar! Fostul soț i-a ucis copiii, după care și-a luat viața: „Fetițele mele erau moarte”

Un drum cu consecințe în lanț

Cazul de la Brașov a fost descoperit întâmplător, în urma unei filmări virale. Poliția s-a autosesizat. Nici mama copilului, nici martorii nu au reclamat direct faptele. Acesta e, poate, cel mai alarmant detaliu: cât de multe astfel de episoade se întâmplă în tăcere, în case închise, fără camere și martori?

„Sunt foarte multe consecințe și foarte multe efecte negative pe care le poate avea în copilărie, mai târziu în adolescență și ca adulți. De asta foarte mulți copii care au trăit în astfel de medii ajung să consume alcool sau să intre în grupuri, în adolescență, cu un comportament indezirabil, pentru că ei își caută loc de apartenență, un loc în care să se simtă acceptați.”, mai explică psihologul Keren Rosner, psiholog.


Editor web
Îți Recomandăm Și...