Ministrul Sănătăţii: „Cred că vaccinurile ajută. Dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că eventualele facilităţi pe care le-ar putea oferi aşa-numitul paşaport de vaccinare reprezintă un beneficiu secundar.

Author: Georgiana Balaban vineri 26 februarie 2021 , 21:43

vlad voiculesu pașaport de vaccinare
Ministrul Sănătății - Vlad Voiculescu.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Cred că vaccinurile ajută(...) Dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare sau într-o altă formă care să sublinieze ceea ce am spus, că vaccinurile ajută, asta e o întrebare la care răspunsul va fi unul european", susţine

el.

"Cred că vaccinurile ajută şi cred că ăsta este motivul principal pentru care le promovăm. Dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare sau într-o altă formă care să sublinieze ceea ce am spus, că vaccinurile ajută, asta e o întrebare la care răspunsul va fi unul european", a afirmat Vlad Voiculescu.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu anunță modificări privind deplasarea copiilor la școală: "În cazul în care există o certificare medicală..."

Întrebat dacă el crede că românii vor fi mai dispuşi să se vaccineze dacă vor avea facilităţi precum a nu mai sta în carantină, Voiculescu a spus că decizia de vaccinare a fost luată deja, de cei mai mulţi români.

Ce a transmis ministrul Sănătății

"Eu ştiu foarte multe persoane care fie s-au vaccinat deja, fie aşteaptă să fie vaccinate. Ştiu foarte puţine persoane care să îşi pună problema mă vaccinez sau nu mă vaccinez dacă mi se dă ceva sau dacă am un avantaj sau altul. Cred că este... orice avantaj care ar putea să survină de pe urma faptului că eşti vaccinat este secundar celui principal, şi anume acela că rămâi sănătos şi îi protejezi şi pe ceilalţi", a adăugar ministrul Sănătăţii.

vlad voiculesu pașaport de vaccinare
Vlad Voiculescu - despre pașaportul de vaccinare.[Sursa foto: google]

Întrebat dacă din discuţiile la nivel european balanţa inclină spre un paşaport de vaccinare, cu facilităţii, el a spus: "Din informaţiile pe care le am, lucrurile ar putea să meargă în acea direcţie".

Voiculescu a afirmat că nu a discutat despre acest subiect cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, necesitatea unei abordări unitare în legătură cu certificatele de vaccinare şi că acestea ar trebui utilizate pentru scopuri medicale.

”Cu privire la coordonarea la nivelul UE în gestionarea pandemiei de COVID-19 şi consolidarea rezilienţei Uniunii în domeniul sănătăţii, şefii de stat şi de guvern au abordat atât aspecte legate de vaccinare, cât şi elemente privind măsurile la frontierele interne şi externe ale Uniunii Europene. În declaraţia adoptată în cadrul reuniunii, liderii au subliniat importanţa derulării, în bune condiţii, a campaniilor de vaccinare de la nivel naţional, precum şi a menţinerii integrităţii Pieţei Interne a Uniunii. O atenţie deosebită a fost acordată aspectelor legate de consolidarea capacităţii de identificare a noilor variante ale virusului şi adaptarea, în consecinţă, a vaccinurilor. De asemenea, şefii de stat şi de guvern au avut un schimb de opinii pornind de la situaţia actuală şi de la lecţiile învăţate din pandemie pentru consolidarea rezilienţei UE în domeniu, în baza propunerilor recente ale Comisiei Europene privind Uniunea Sănătăţii şi strategia farmaceutică”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Citeste si: SE ÎNCHID DIN NOU școlile? Anunțul făcut de ministrului Educației pentru toți elevii

Sursa citată a precizat că, în intervenţia pe care a avut-o, preşedintele României a făcut referire la concluziile care se desprind ca urmare a procesului de gestionare a pandemiei de COVID-19 de la debutul acesteia, în urmă cu un an şi până în prezent.

”În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile Comisiei Europene pentru gestionarea pandemiei, în ceea ce priveşte achiziţionarea şi distribuţia vaccinurilor, de a asigura funcţionarea Pieţei Interne a Uniunii, de a prezenta iniţiative menite să consolideze rezilienţa UE în domeniu, precum cea recentă privind Incubatorul HERA- anticipând împreună ameninţarea variantelor de COVID-19. Legat de procesul de vaccinare, Preşedintele României a subliniat că, în ciuda unor întârzieri în livrarea vaccinurilor şi a unor ritmuri diferite în statele membre, evoluţiile sunt pozitive la nivel european, vaccinarea desfăşurându-se conform planificării”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Citeste si: Ministrul Sănătății l-a demis pe managerul de la Spitalul Matei Balș

Şeful statului a semnalat faptul că, la nivelul UE, nu s-a reuşit implementarea unei abordări comune în ceea ce priveşte unele măsuri luate în pandemie, precum restricţiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce priveşte controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor.

”Referitor la certificatele de vaccinare, Preşedintele României s-a pronunţat pentru o abordare coordonată şi unitară la nivel european, susţinând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conţină un certificat la nivel european va trebui să continue. Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a mecanismului european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terţe”, se mai arată în informarea Administraţiei Prezidenţiale.

Citeste si: Vlad Voiculescu l-a demis pe managerul interimar al Institutului Matei Balș! Cine îl va înlocui


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si