Un vortex polar ar putea să ajungă în România. Fenomenul care pândește țara

Vortexul polar este acel fenomen care a lovit Europa la începutul anului 2021. Specialiștii estimează că acest fenomen meteo ar putea să ajungă în România.

Author: Georgiana Balaban marți 12 ianuarie 2021 , 12:46

vortex polar în românia
Când ajunge vortexul polar în România.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vortexul polar este fenomenul meteo care aduce schimbări bruște de vreme cu temperaturi foarte scăzute. Fenomenul meteo a lovit Europa chiar la început de an. Conform meteorologilor, vortex reprezintă un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai planetei sau, mai popular spus, răcirea accentuată a vremii.

Citeste si: Avertizare ANM! Două săptămâni de ger și ploi în exces

Aici, pe pământ, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă, fiind o componentă a frontului polar. De asemenea, el este un fenomen trazitoriu și deloc rar, contrar celor spuse.

Citeste si: VIDEO- În Munții Bucegi este risc uriaș să fie o avalanșă puternică

Un asemenea vortex duce la o scădere bruscă a intensității temperaturilor, lucru care s-a și întâmplat acum în Europa. Vortexul a lovit continentul și a adus după sine temperaturi sub limita normalului, lucru care s-a întâmplat și în anul 2014, atunci când s-au înregistrat chiar și -27 de grade Celsius.

În România, va urma o schimbare drastică a vremii. Chiar dacă iarnă a fost blândă, până acum, atât în țară cât și în Europa. situația se va schimba.

Când ajunge vortexul polar în România

România a fost acaparată de ninsori, la început de an. După aceste episoade de ninsori abundente, va urma gerul și viscolul care va pune stăpânire pe întreaga țară. Specialiștii ANM afirmă că există posibilitatea ca vortexul format la Polul Nord să ajungă și în România, ccea ce înseamnă că vom putea întregistra la nivel național și minus douăzeci de grade Celsius în depresiuni.

vortex polar în românia
Vom avea temperaturi extrem de scăzute în România.[Sursa foto: PixaBay]

De joi, 14 ianuarie 2021, la nivel național vom avea și cu minus zece grade mai puțin față de normalul perioadei, temperaturi ce vor atinge chiar pragul înghețului.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si