Programul Rabla pentru Electrocasnice ar putea aduce unele modificări în acest an. Cei care au solicitat vouchere și nu le-au folosit vor primi interdicție.

Noi schimbări în Programul Rabla pentru Electrocasnice 2023

Ministrul Muncii, Tanczos Barna, explică: „Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv.

Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”.

Tanczos Barna a mai adăugat că, mai întâi, trebuie reanalizate condițiile de piață pentru că există multe schimbări într-un an.

„Există posibilitatea creşterii valorii.  Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n.

red.)”,  a mai adăgat Ministrul Mediului.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Chiar dacă Administrația Fondului pentru Mediu nu a publicat încă un calendar oficial Rabla Electrocasnice 2023, programul ar putea fi lansat pe la jumătatea acestui an.

De asemenea, ultima schimbare a valorii voucherelor din program a fost introdusă în 2021, când s-a ținut cont de noile clase energetice ale unor echipamente eligibile în program, care s-a păstrat și în 2022. Astfel, majoritatea echipamentelor din program au vouchere în valoare de 400 de lei, însă, pentru laptopuri suma este de 500 de lei, pentru tablete de 300 de lei și pentru aspiratoare de 200 de lei.

Citește și: Programul Rabla pentru electrocasnice, un nou start. Cum poți să îți cumperi maşină de spălat şi frigider

Vouchere de 4 mii de lei de la Uniunea Europeană pentru români

Anul acesta, bătrânii fără sprijin, românii care nu pot munci și familiile care au mai mult de 5 copii vor putea fi beneficiarii voucherelor de 4 mii de lei de la Uniunea Europeană.

Voucherele se vor atribui reparațiilor locuințelor sau pentru cumpărarea de electrocasnice noi. Acestea trebuiau să fie distribuite în prima jumătate a anului 2023. Conform spuselor autorităților, aproximativ 220 de mii de români ar putea intra în posesia acestor vouchere.

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș a explicat că statul vrea să obțină 600 de milioane de euro din partea Comisiei Europene:  „4.000 de lei este limita maximă pentru ceea ce înseamnă voucherul de locuire și pentru repararea locuinței.

De asemenea, 4.000 de lei este pentru ceea ce înseamnă aparatele electrocasnice. Deci sunt 2 vouchere cu valori separate.  Beneficiarii sunt persoane și familii aflate în situație de deprivare materială și financiară, adică cu o situație financiară și materială precară.  Discuțiile pe care le avem în acest moment cu Comisia Europeană sunt în limita plafonului pentru pensie socială, respectiv 1.000 de lei de această dată și așteptăm să definitivăm acest negocieri cu Comisia Europeană ca să putem comunica oficial”.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Ministrul a mai adăugat că în acest an se vor acorda mai multe ajutoare persoanelor cu venituri reduse.

Citește și: Programul Rabla începe în câteva zile. Oficialii au anunțat un buget mai mare pentru acest an

Cum se vor acorda ajutoarele pentru persoanele cu venituri reduse în 2023

Ajutoarele din acest an se vor acorda astfel:

  • pentru plata facturilor la energie se vor acorda 1.400 de lei, în două tranșe egale, de 700 de lei, una în februarie, și cealaltă în septembrie
  • 2, 4 milioane de oameni vor avea parte de șase tranșe a câte 250 de lei pentru alimente. Din această categorie fac parte: pensionarii, persoanele cu handicap, familiile, cu venituri mici, și cele monoparentale, persoanele care primesc ajutor social și persoanele fără adăpost,
  • preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor beneficia de vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte,
  • 1,8 milioane de români vor primi câte un pachet de 24 de kilograme care conține alimente,
  • vouchere acordate pentru reziliență socială pentru repararea locuințelor și pentru achiziționarea de electrocasnice noi,
  • vouchere pentru persoanele cu dizabiliăți prin care își pot procura echipamente asistive,
  • 2.000 de lei pentru trusouri pentru mamele și copiii nou-născuți din mediile defavorizate.

Citește și: Veste bună pentru români! Aceștia vor primi 400 de lei din partea statului: ”Există posibilitatea creşterii valorii''


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si