Vrei sa ai o sanatate de fier? Astea sunt alimentele ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta

Dacă vreţi o sănătate de fier, ar fi bine ca nucile, migdalele şi alunele crude să nu lipsească din alimentaţia dumneavoastră. Nutriţioniştii le recomandă cu incredere, dar trebuie să aveţi grijă cât şi cum le mâncaţi. În anumite condiţii pot fi periculoase pentru organism.

Stirile Kanal D, joi 02 noiembrie 2017 , 19:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Nucile românesti, nucile caju, migdalele, fisticul, nucile braziliene, alunele de padure si nucile macadamia sunt câteva dintre oleaginoasele cele mai sanatoase. Consumate cu moderatie si în stare cruda aduc multiple beneficii pentru organism.

"Nucile sunt miraculoase. Ganditi-va la forma lor care are forma circumvolutiunilor creierului, deci sunt bune pentru sistemul nervos, pentru sistemul cardio-vascular.", spune dr. Rodica Negrisanu, medic nutritionist.

Nucile sunt delicioase, dar si mai important, au calitati  terapeutice. Miezul este hranitor, satios si poate fi consumat alaturi de o salata, de exemplu, pentru a-i spori valoarea energetica si nutrtitiva. Se potriveste de minune cu cateva frunze de spanac proaspat, pere si branza de capra.

Bune pentru sanatate sunt si alte fructe oleaginoase : un sfert de cana de migdale contine proteine cat un ou. Fisticul este un energizant excelent, iar nucile caju aduc organismului un aport important de fier si zinc.

"Mai este important sa fie proaspete, in sensul ca prajite sau cu adaos mare de sare trebuie sa fim atenti la hipertensiune si intolerante digestive.", ne mai transmit specialistii.

Alergologii trag insa un semnal de alarma. Pe cat sunt de sanatoase, pe atat pot fi de periculoase.  Nucile provoaca printre cele mai frecvente surse de alergii alimentare alaturi de peste si oua. Sistemul imunitar al copiilor se poate simti amenintat de posibilele efecte nocive ale proteinelor din nuci si alune si protejeaza organismul prin crearea de anticorpi.

"Pot fi de la simple mancarimi si eruptii pe piele, care pot evolua apoi cu diaree, varsaturi, criza de astm si in cazurile de soc anafilactic cu scaderea tensiunii, pierderea cunostintei ", spune Magdalena Posa, medic alergolog.

Pentru a depista la ce sunteti alergici, puteti face un test cutanat, care presupune aplicarea alergenilor pe piele. Reactiile sunt imediate si se manifesta prin inrosirea si inflamarea pielii in zona testata. Daria, o fetita de 7 ani a venit cu mama ei la cabinet pentru a se testa.

Alergiile la nuci si alune dispar de obicei la varsta adulta, dar cea  la arahide ramane peste timp. In cazul in care unele dintre seminte va fac rau,  evitati sa cumparati alimente care contin uleiuri sau proteine de la nuci si alune. 

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si