Vremea 15 - 31 octombrie: Veste bună de la meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele săptămâni ale lunii octombrie, în fiecare zonă a țării.

Author: Alina Raducu marți 12 octombrie 2021 , 13:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Meteorologii au anunțat că vremea se va menține răcoroasă și în zilele următoare, dar începând cu 18 octombrie temperaturile vor începe să crească.

Conform ANM, temperaturile vor ajunge până la 17- 19 de grade Celsius în aproape toate regiunile țării.

Vremea 15- 31 octombrie în toate regiunile țării

Vremea în Banat

În prima săptămână, regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mult mai coborâte decât cele normale pentru a doua parte a lunii ocotmbrie, cu maxime medii de 12...14 grade, pe cand minimele nocturne vor fi, în medie, de 5...7 grade, apropiate de cele normale.

Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 19 grade, iar cea a minimelor va fi de 8 grade. În ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni nu vor fi variaţii termice semnificative așa încât vremea se va menține caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Vor exista ploi mai frecvente şi moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 14-17 octombrie. 

Vremea în Crișana

În Crișana, regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mai coborâte decât cele specifice, avand maxime medii de 13...16 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 4...7 grade, apropiate de cele normale. Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 18 grade, iar cea a minimelor va fi de 7...8 grade. Însă, în ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni variaţiile termice ale acestor valori vor fi nesemnificative așa încât vremea se va menține caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Probabilitatea pentru ploi locale, izolat moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 11-14 și 16-17 octombrie. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile în puține zile ploi slabe, în general pe arii restrânse.

Vremea în Transilvania

Temperaturile maxime diurne ale aerului vor rămâne scăzute până la sfârșitul primei săptămâni şi se vor situa, în medie, între 10 și 12 grade. Însă, din 18 octombrie, se va mai incălzi, astfel temperaturile maxime vor ajunge la valori, în medie, de 15...17 grade în a doua parte a celei de-a doua săptămâni. În timpul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi, în medie, mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în luna octombrie și se vor situa, în general, între 2 şi 5 grade, în unele nopți fiind valori negative în estul regiunii. În ansamblu, regimul pluviometric va fi normal, însă în prima săptămână, probabilitatea pentru precipitații în general moderate va fi mai ridicată.

Citeste si: Salariile românilor, în scădere, în timp ce prețurile au explodat

Vremea în Maramureș

În debutul perioadei de referință, vremea va fi mai caldă decât în mod normal în prima decadă a lunii octombrie, dar în intervalul 12-17 octombrie temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 11 şi 13 grade, iar cele nocturne vor oscila, în medie, între 2 și 7 grade. După data de 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi mai ales la temperaturile maxime, care vor ajunge pe 22-24 octombrie la valori de 15...16 grade (mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii octombrie). Vor fi în ușoară creștere şi mediile temperaturilor minime, care vor atinge spre finalul celei de-a doua săptămâni 5...6 grade. Deși probabilitatea pentru precipitații slabe și moderate va fi ridicată mai ales în zilele primei săptămâni, în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

Vremea în Moldova

În Moldova, până la data de 18 octombrie, vremea se va menține rece decât în mod obișnuit cu o medie a temperaturilor maxime de 12...13 grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât în perioada 21-24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16...18 grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative de-a lungul întregului interval și se vor situa în jurul valorilor normale, în general între 2 și 6 grade. În prima săptămână, temporar va ploua în general slab cantitativ, pe arii mai extinse în zilele de 12, 15 și 16 octombrie, în timp ce în cea de-a doua săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Vremea în Dobrogea

În Dobrogea, vremea se va mentine rece, cu medii ale maximelor termice de 14 și 16 grade și abia în perioada 21-24 octombrie, acestea vor crește spre o medie de 17...18 grade. Temperaturile din timpul notptii deși vor avea mici variații si vor fi apropiate de normele climatologice și vor fi cuprinse, în medie, în general între 6 și 10 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, local însemnat cantitativ în cursul zilei de 12 octombrie și în noaptea de 12 spre 13 octombrie, dar posibil și în zilele de 15 și 16 octombrie. Apoi, probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă.

Vremea în Muntenia

În a doua jumatate a lunii octombrei, vremea se va menține mult mai rece decât în mod normal cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12...14 grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât în perioada 21-24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 17...19 grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative de-a lungul întregului interval și media lor se va situa în jurul valorilor normale, în general între 5 și 7 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, moderat sau local chiar însemnat cantitativ în zilele de 12, 14 și 15 octombrie, în timp ce în cea de-a două săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Citeste si: Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

Vremea în Oltenia

În această regiune, vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a intervalului, cu medii ale maximelor termice de 12 și 14 grade și abia în perioada 20-24 octombrie, acestea vor crește spre o medie de 16...18 grade. Temperaturile nocturne deși vor avea mici variații de-a lungul celor două săptămâni de prognoză, vor fi apropiate de normele climatologice și vor fi cuprinse, în medie, în general între 4 și 8 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, local însemnat cantitativ în zilele de 14 și 15 octombrie, apoi probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă.

Vremea la munte

La munte, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, astfel temperaturile maxime se vor situa în medie între 2 și 5 grade, iar cele minime în general între -3 și 0 grade. O ușoară încălzire a vremii este posibilă în perioada 20-24 octombrie, când media maximelor va tinde spre 7...8 grade, iar cea a minimelor spre 1...2 grade. În prima săptămână, temporar vor fi precipitații moderate sau local chiar însemnate cantitativ îndeosebi în zilele de 12, 14 și 15 octombrie, predominant sub formă de ninsoare pe creste, în timp ce la altitudini mai joase se vor semnala ploi, dar trecător și lapoviță sau ninsori. După data de 17 octombrie, doar pe arii restrânse va mai ploua slab cantitativ.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si