Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

Anul acesta, pelerinajul de Sfânta Parascheva se va desfășura la Iași, în condiții speciale și respectând regulile de protecție sanitară, în contextul pandemiei de COVID-19.

Author: Alina Raducu marți 12 octombrie 2021 , 12:05

Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

[Sursa foto: doxologia]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astfel, toți pelerinii care vor veni să se închine la sfintele moaște trebuie să respecte anumite măsuri de protecție sanitară.

Care sunt regulile de acces la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Paraschiva, in contextul valului 4 de COVID-19

Potrivit autorităților, către sfintele moaște de la Iași, va exista un culoar unic de acces pe unde va putea trece câte o singură persoană, una în spatele celeilalte și la distanță una de cealaltă. Iar după ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

Totodată, credincioșii vor purta mască de protecție, iar cei care nu au una vor primi de la voluntari.

De-a lungul traseului pe care îl vor parcurge pelerinii organizatorii vor amplasa dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

Pelerinii care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană vor pătrunde în lăcașul de cult tot printr-un culoar unic, cu intrare și ieșire separate. Credincioșii vor străbate acest culoar unul în spatele celuilalt, păstrând distanța socială. Fluxul de pelerini este continuu, nimeni nu are voie să se oprească și să stea în Catedrală 

În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

[Sursa foto: doxologia]

Citeste si: Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2021: Ce nu ai voie să faci pe 14 octombrie?

Pelerinii au acces la moastele sfintei, iar slujbele se va tine afara

Încă de vineri, 8 octombrie, de la ora 6.00, racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană. Astfel, sfintele moaște au fost așezate în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară tot în aer liber, într-o zonă special amenajată.

Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

În dat de 14 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

De asemenea, în zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța socială. 

Cum s-a pregatit primarul Iasiului pentru pelerinajul din 14 octombrie 2021

Mihai Chirica a anunțat că Sărbătorile Iașiului vor avea loc în acest an, astfel că pelerinii pot participa la pelerinajul religios Sf. Parascheva de la Catedrala Mitropolitană în octombrie. Primarul a mai precizat că, în cadrul pelerinajului vor fi respectate regulile impuse în contextul pandemic.

Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

[Sursa foto: doxologia]

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor în acest an şi ce se dă de pomană

Totodată, primarul Mihai Chirica susține că evenimentele religioase o să fie mult mai restrânse, doar că dreptul credincioșilor de a se închina nu poate să fie prejudiciat.

„Sărbătorile Iaşiului vor fi organizate. Sărbătorile trebuie să ne desprindă de cotidian şi să ne arate că nu e nici al doilea, al treilea, al nouălea război mondial. Nu e niciun cataclism, nu a izbucnit niciun vulcan în centrul Iaşiului.

Ne putem permite o viaţă adaptată la condiţiile de pandemie. Nu facem UNTOLD, să fie clar, nu facem spectacole mari, nu facem Afterhills-uri, nu facem nimic.

Nu vrem să prejudiciem dreptul unui credincios de a se închina, dar asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi la ce măsuri luăm pentru a nu aduce şi un nivel de infectare mai mare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primarul Chirica a mai menționat că Mitropolia Moldovei și Bucovinei a cerut sprijin pentru credincioși atunci când vine vorba despre măști și dezinfectanți.

„Ne vom sfătui cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care deja ne-a solicitat sprijinul pentru a le asigura dezinfectanţi, câteva zeci de mii de măşti, pelerine de ploaie, dacă va fi cazul.

Nu vor putea fi mai mult de 1.000 de persoane în spaţiul deschis, controlat, conform normelor în vigoare. Controlat înseamnă minim doi metri pătraţi de persoană, culoare de acces fără să se intersecteze unii cu ceilalţi”, a mai adăugat Mihai Chirica.

Citeste si: Rugaciune către Sf. Cuvioasă Parascheva


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si