Măsura, despre care a scris prima oară publicaţia New York Times, ar putea afecta 3.000- 5.000 de studenţi chinezi şi ar putea fi anunţată cel mai devreme în această săptămână, potrivit surselor, între care se află un oficial american şi o altă persoană care are informaţii despre discuţii.
Tensiunile dintre SUA şi China s-au amplificat în urma adoptării de către Beijing a unei noi legi privind securitatea naţională pentru Hong Kong, despre care activiştii pro-democraţie din oraş şi ţările occidentale afirmă că ar putea eroda libertăţile şi să pună în pericol rolul de centru financiar global al acestuia.
Vizele studenţilor chinezi din SUA vor fi anulate, iar aceştia vor fi expulzaţi, a spus sursa. Cei care se află în afara SUA nu vor mai fi primiţi.
Citeste si: VIDEO| Vara redeschide România! Tot ce vor putea face din nou românii de la 1 iunie
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro
Citeste si: Sirienii sărbătoresc în stradă fuga lui Bashar al-Assad din țară. Oamenii din Damasc cântă și dansează de bucurie- stirileprotv.ro
Rolul măsurii este să reducă spionajul şi furtul de proprietate intelectuală de care sunt suspectaţi unii cetăţeni chinezi care învaţă în universităţile şi colegiile americane, a spus sursa, care a adăugat că administraţia se aşteaptă la o opoziţie puternică din partea instituţiilor respective, din cauza intereselor lor financiare.
Aproximativ 360.000 de cetăţeni chinezi care învaţă în instituţii de învăţământ americane generează activităţi economice anuale de circa 14 miliarde de dolari, majoritate legate de taxele şcolare şi alte taxe.
Decizia referitoare la vize va înrăutăţi probabil şi mai mult relţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii, care sunt afectate şi de pandemia de coronavirus şi de comerţ.
Citeste si: USR acuză PSD şi PNL de ”o înţelegere iresponsabilă pentru viitorul copiilor”, întrucât încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli
Discuţiile legate de vize durează de mai multe luni şi, chiar dacă nu au legătură directă cu tensiunile referitoare la Hong Kong, momentul ales pare să facă parte dintr-o ”campanie de presiuni generale” împotriva Chinei, care s-a întensificat în ultimele luni, au spus sursele.
Miercuri, secretarul de Stat Mike Pompeo a afirmat în Congres că China a subminat autonomia Hong Kongului într-o asemenea măsură încât el nu mai poate să certifice statutul economic special deţinut de oraş din perioada în care era colonie britanică.