4 picturi celebre ale lui Leonardo da Vinci. Experimentele sale au influențat arta succesorilor săi și au devenit adesea standardul reprezentării în secolele următoare. La moartea sa din 1519, Leonardo a lăsat multe caiete pline de notițe și schițe, dar foarte puține lucrări terminate. 

Leonardo da Vinci este considerat unul dintre cei mai mari pictori din istorie

Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți al Renașterii din perioada de apogeu a acesteia.

Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginație fără precedent în istorie. Este considerat unul din marii inovatori ai picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie. Deși se fac speculații asupra metodelor sale empirice de studiu, viziunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă. 

Citeste si: A început cursul de artă tradițională turcească Ebru la Institutul Yunus Emre din Bucureşti

Leonardo da Vinci este cunoscut în special ca pictor.

Portretul Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, cunoscut sub numele de Mona Lisa (numele este de fapt Monna Lisa sau La Gioconda), aflat în colecția Muzeului Luvru începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Primul ministru care anunță concedieri. "Vor pleca 20% dintre colegi. Cine nu livrează performanță să-și caute de muncă"- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Fresca intitulată Cina cea de taină, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor.

Picturi celebre ale lui Leonardo da Vinci

„Mona Lisa”, capodopera lui Leonardo da Vinci

Pe 8 ianuarie 1963, „Mona Lisa”, capodopera lui Leonardo da Vinci, era pentru prima dată expusă în Statele Unite, la Galeria Naţională de Artă din Washington. A doua zi, expoziţia a fost deschisă publicului. Se estimează că în primele trei săptămâni de la expunere, 500.000 de oameni au venit să vadă creaţia artistului. „Mona Lisa” a fost realizată între anii 1503-1506 şi reprezintă o femeie cu o expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat. Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii.

„Cina cea de Taină”, un tablou controversat al artistului

Pe 28 mai 1999, „Cina cea de Taină” (1495-1498), unul dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii şi una dintre cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo da Vinci, a fost expusă la Milano, în Italia, după 22 de ani de restaurări. Vizitatorii au putut privi lucrarea timp de 15 minute şi doar de la depărtare.

Omul Vitruvian 

Desenul cu stilou și cerneală al lui Leonardo Omul Vitruvian provine dintr-unul dintre numeroasele caiete pe care le-a ținut la îndemână în anii de maturitate. Este însoțit de note, scrise în scenă oglindă, asupra proporțiilor umane ideale pe care arhitectul roman Vitruvius le-a prezentat într-o carte despre arhitectură din secolul I î.Hr.

Desenul ilustrează teoria lui Vitruvius conform căreia omul ideal s-ar putea încadra într-un cerc și un pătrat, două forme ireconciliabile. Leonardo a rezolvat conceptul trasând o figură masculină în două poziții suprapuse- una cu brațele întinse pentru a se potrivi într-un pătrat și alta cu picioarele și brațele întinse într-un cerc. Lucrarea arată nu doar efortul lui Leonardo de a înțelege texte semnificative, ci și dorința sa de a se extinde asupra lor.

Auto portret

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Ana Dumbravă, românca desemnată pentru a treia oară cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

Considerat de mult ca un autoportret, desenul cu cretă roșie al unui bătrân cu păr lung ondulat și barbă a fost reprodus într-o asemenea măsură încât definește modul în care majoritatea oamenilor gândesc la aspectul lui Leonardo. Cu toate acestea, unii cercetători susțin că figura, cu trăsăturile sale crăpate, cu sprâncenele brăzdate și ochii coborâți, pare mult mai veche decât vârsta pe care Leonardo a atins-o vreodată; Leonardo a murit la vârsta de 67 de ani.

Citeste si: 5 picturi celebre ale lui Picasso și unde le poți admira


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si