Începând cu data de 31 martie, odată cu aderarea României la Spaţiul Schengen, persoanele care efectuează zboruri către sau dinspre state membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.

După ce vor face controlul de securitate, pasagerii vor merge direct către poarta de îmbarcare fără a se mai opri la filtrele Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie.

Citește și: VIDEO-Două zile ne despart de intrarea în Schengen, cu frontierele aeriene și maritime. Au loc ultimele pregătiri pe cel mai mare aeroport din țară

Ministerul Afacerilor Interne a informat că sunt posibile verificări ale poliţiştilor pentru stabilirea situaţiei legale a persoanelor.

Scopul acestor verificări este prevenirea infracţiunilor transfrontaliere şi a migraţiei ilegale.

schengen

Fără controale de documente în aeroporturi, la zborurile în Europa

[Sursa foto: Pexels.com]

România în Schengen. Schimbări la punctele de trecere a frontierei aeriene

Ziua de 31 martie 2024 reprezintă un moment istoric pentru România. De acum înainte nu vor mai fi efectuate controale la frontieră.

Se va trece prin controlul de securitate, apoi cu documentele de călătorie oamenii vor merge direct spre poarta de îmbarcare. 

"Este important de menţionat că toţi pasagerii vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil. În ceea ce priveşte minorii, precizăm că aceştia vor putea călători în Spaţiul Schengen cu exact aceleaşi documente pe care trebuie să le deţină şi la acest moment atunci când se deplasează în străinătate", a precizat

Ministerul de Interne.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

România în Schengen. Schimbări la punctele de trecere a frontierei aeriene

România în Schengen. Schimbări la punctele de trecere a frontierei aeriene

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce este Spațiul Schengen și ce țări sunt integrate deja

Spaţiul Schengen este un spaţiu de liberă circulaţie şi permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între ţările membre, fără a trece prin controale la frontieră.

Codul frontierelor Schengen permite statelor membre să reintroducă controalele la anumite frontiere interne, doar în circumstanţe excepţionale care periclitează funcţionarea generală a Spaţiului Schengen.

Codul frontierelor Schengen prevede, de asemenea, că statele membre pot introduce controale temporare la frontieră pentru a răspunde unei ameninţări grave la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.

În prezent, 27 de state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen, iar România şi Bulgaria sunt state membre cu drepturi parţiale.

Țările parte din acordul Schengen sunt: ​​Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.

27 de state sunt în spațiul Schengen

27 de state europene sunt în spațiul Schengen

[Sursa foto: Pexels.com]

Poliția de Frontieră, cu ochii pe minorii care tranzitează spațiul Schengen

Poliția de Frontieră a publicat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană minoră care circulă în spațiul Schengen.

În primul rând, va avea nevoie de un document de călătorie valabil.

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă- radioimpuls.ro

Dacă este însoțit de un părinte, atunci va avea nevoie de acordul scris al celuilalt părinte sau de acordul ambilor părinți, dacă este însoțit de o terță persoană.

Ca și adulții, minorii nu vor mai putea fi controlați la frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare.

Nu vor mai avea nevoie de niciun aviz suplimentar. Dar trebuie să dețină documente de călătorie valabile.

În cazul în care vreunul dintre lucrătorii de la frontieră va simți că minorul ar putea să fie în pericol, pot fi dispuse verificări spontane și aleatorii, ne informează reprezentanții MAI.

Din statisticile polițiștilor de la frontieră, anul trecut, din cei aproape 500 000 de copii care au dorit să treacă granița dinspre România, 2500 dintre aceștia au fost opriți la frontieră, unii dintre ei având acte false.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si