Ziua Muncii 2023. 1 Mai este în doar câteva zile. Pentru majoritatea românilor, această zi e o adevărată sărbătoare. Cu toate acestea, tu știai de ce se mănânca mici de 1 mai sau ce alte tradiții se mai practică în această zi?
Ziua Muncii 2023. De 1 Mai, e cunoscut faptul că românii mănâncă mici, în special la un grătar alături de prieteni. Ce alte tradiții se mai practică în această zi?
De ce se mănâncă mici de 1 mai?
Povestea micului vine din secolul al XIX-lea, din zona Balcanilor.
Potrivit legendei, micii au fost inventați prima dată la hanul La Iordachi din București, cunoscut și apreciat pentru cârnații săi.
Iordache a venit cu o idee inovatoare care avea să se materializeze în cel mai popular fel de mâncare românesc.
Citește și: Ziua Muncii 2023. Tradiții de 1 mai! Care este semnificația zilei?
În carnea tocată pregătită pentru cârnaţi a amestecat câteva condimente, după care a porţionat-o în forma binecunoscută şi a aşezat-o direct pe grătar.
Invenţia culinară a avut succes instantaneu, atrăgând faima localului.
Ziua Muncii 2023. Tradiții de 1 mai
Ziua de 1 mai nu este doar Ziua Muncii. În această zi românii mai sărbătoresc și „Armindenul” care simbolizează vegetația și protecția plantelor și a animalelor. În popor, prima zi din luna mai poartă și numele de ziua pelinului” sau „ziua bețivilor”.
Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc a fost sărbătorită în România pentru prima dată în anul 1980.
În tradiția populară românii sărbătoreau „Armindenul” vechiul zeu al vegetației care proteja recolta și animalele. Ziua mai era numită și „Ziua bețivilor” pentru că era sărbătorită cu mult vin roșu.
În satele din zona Banatului Armindenul este o ramură verde de copac care se pune la casele oamenilor gospodari și ale fetelor care trebuie să se mărite.
În dimineața zilei de 1 mai stâlpii porților și ai caselor se împodobesc cu ramuri verzi.
O superstiție veche spune că cei care vor munci pe 1 mai pot avea parte de rele și grindina poate produce pagube gospodăriei lor.
Laura are 23 de ani și este din Suceava. A terminat facultatea de jurnalism în 2022 si va urma un master.
Face parte din echipa stirilekanald.ro din martie 2022.
Este o fire ambițioasă, creative, pasionată de frumos, sensibilă, dar și puternică.
”Sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce am zi de zi. Am ajuns aici datorită faptului ca îmi place să scriu”