Acest lucru a fost semnalat de jurnalistul Dan Tanasa, pe blogul sau.

„In 1943 s-a dorit ca in aceasta piata sa fie ridicata o statuie in memoria eroului revolutionar Gabor Aron, dar greutatile materiale cauzate de razboi, precum şi schimbarea regimului nu au facut-o posibila. Pe timpul republicii socialiste, la mijlocul anilor 70, in aceasta piata s-a ridicat o statuie in cinstea preamaritului erou al istoriei romanilor, Mihai Viteazul.

Mihai Viteazul, profitand de starea tulbure din Transilvania la sfarşitul secolului al XVI-lea, s-a autoproclamat principe, iar putin mai tarziu voievod al Moldovei. In istoriografia romaneasca, voievodul Mihai a devenit erou legendar al primei unificari a „principatelor romane”, adica Tara Romaneasca, Moldova şi Transilvania. Grupul statuar a fost realizat in stil clasic in centru aflandu-se conducatorul calare, iar langa el, pe cei cinci eroi secundari, care il proslavesc pe voievod”, este textul gasit pe un aparat electronic in apropiere de primarie, care ofera informatii cu privire la obiectivele turistice din oras.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

Sursa foto: dantanasa.ro
Sursa foto: dantanasa.ro

Istoricul clujean Vasile Lechitan, doctor in istorie, a declarat ca textul arata o pozitie de ostilitate fata de voievod.

„Textul este scris de pe o pozitie clara de ostilitate fata de marele erou al creştinatatii Mihai Voievod Viteazul. Turistul neinformat, care citeşte acest text, considerand de buna credinta aceasta informatie de sinteza asupra unei personalitati istorice, va prelua ostilitatea, directionand-o catre monumentul Mihai Viteazul din Piata centrala a municipiului Sfantu Gheorghe, din doua motive: o data ca – iata – un „profitor de tulburari istorice” se mai şi autoproclama principe al Transilvaniei, tam-nesam, pentru ca aşa vrea el, fara sa ceara aprobarea nobilimii ungare, pare sa insinueze textul (secuii au fost de acord cu „autoproclamarea”, i-au şi

adus capul „saracului popa” cardinalul Andrei Bathory, principe al Transilvaniei), şi o data ca grupul statuar, dedicat lui Mihai Viteazul, „uzurpa” locul proiectatei statui a lui Gabor Aron, care in 1943 urma sa fie ridicata, dar „schimbarea regimului’ a anulat practic acest proiect. Atat se poate afla din „generosul” text al Primariei Sfantu Gheorghe, unde sunt numai functionari maghiari”, a declarat acesta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si