10 obiceiuri care îți pot păta dinții
Petele colorate ne afectează frumusețea dinților și apar din cauza igienei orale precare, consumul de cafea sau de alimente pigmentate. Petele albe apar din cauza demineralizării smalțului dintelui sau a fluorizării în exces, însă ambele tipuri de pete sunt inestetice.

10 obiceiuri care îți pot păta dinții
In articol:
- Ce cauzează pătarea dinților?
- Ceaiul negru și cafeaua
- Sfecla
- Sucurile acidulate
- Sosurile închise la culoare
- Fructele de pădure
- Vinul roșu
- Citricele
- Ciocolata
- Acadele și guma fără zahăr
- Oțetul balsamic
- Cum poți preveni pătarea dinților?
Cu o simplă căutare pe google, puteți găsi o clinică dentară în Timișoara sau alte orașe, care vă poate oferi un tratament pentru dinți pătați sau orice altă afecțiune stomatologică.
Totuși, sunt situații în care unele persoane au culoarea naturală a dinților alb-gălbuie, care nu poate fi înlăturată printr-o ședință de igienizare dentară.
Ce cauzează pătarea dinților?
Pe lângă o igienă necorespunzătoare, există o serie de alimente care pătează dinții. Iată care sunt acestea:
Ceaiul negru și cafeaua
Pigmentul din ceaiul negru și cafea este foarte puternic, de aceea dacă sunt consumate des, pot duce la apariția petelor maronii.
Sfecla
Aceasta conține o serie de coloranți naturali foarte puternici, de aceea un consum regulat favorizează apariția petelor pe smalțul dinților.
Sucurile acidulate
În ceea ce privesc sucurile acidulate, în special cola sau pepsi care sunt mai închise la culoare, pătează dinții, dar și cele fără adaos de zahăr pot păta serios dinții și pot deteriora smalțul, din cauza culorii și acidului.
Sosurile închise la culoare
Deși sunt folosite pentru prepararea diferitelor mâncăruri, acestea pot păta smalțul dinților. Sosul de soia, sosul de roșii, sosul de curry sau alte sosuri intens colorate reprezintă un real pericol pentru dinții albi. După consumul sosurilor este indicat să îți clătești gura extrem de bine, pentru a evita pătarea dinților.
Fructele de pădure
Din această categorie de fructe fac parte: zmeura, murele, afinele sau coacăzele care au pigmenți foarte puternici. Deși reprezintă o alegere sănătoasă, acestea colorează intens suprafața dinților.
Vinul roșu
Vinul roșu se obține din strugurii negri, astfel că determină colorarea dinților.
Citricele
Citricele cum sunt portocalele și lămâile decolorează smalțul dinților și duc la apariția unor pete albicioase.
Ciocolata
Din cauza conţinutului ridicat de cacao, consumul de ciocolată poate afecta nuanţa dinților și duce la apariția cariilor, de aceea trebuie consumată cu moderație.
Acadele și guma fără zahăr
Acadelele conțin coloranți artificiali care favorizează apariția petelor pe dinți. Guma de mestecat ajută la eliminarea resturilor dintre dinți, dar în același timp elimină o parte din bacteriile bune din interiorul gurii, ceea ce duce la pătarea dinților.
Citește și: 5 sfaturi despre cum să gestionați o urgență dentară
Oțetul balsamic
Deși este foarte renumit pentru proprietățile sale, oțetul balsamic poate provoca pătarea dinților. Folosit în combinație cu salata verde, care formează o barieră de protecție, puterea de colorare a oțetului se reduce.
Indiferent care este cauza care stă la baza apariției acestor pete este important să luați măsuri imediate pentru îndepărtarea acestora, apelând la un tratament profesional. În urma examinării dinților medicul stomatolog va prescrie tratamentul potrivit și va recurge la procedura de igienizarea profesională, ce constă în detartraj și periaj profesional.
Cum poți preveni pătarea dinților?
Având în vedere că este mai ușor să previi decât să tratezi, ar trebui să acordați atenția binemeritată metodelor de prevenție, cum ar fi:
Fă un control stomatologic periodic, la un interval de șase luni, pentru a depista din timp petele și a le îndepărta cu ușurință.
Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro
Evita pe cât posibil consumul alimentelor care au un pigment puternic, deoarece acestea favorizează apariția petelor inestetice.
Renunță la fumat pentru a reduce în mod considerabil riscul de apariție a petelor colorate pe dinți.
Preocupă-te zilnic de igiena orală realizând un periaj regulat, după fiecare masă și folosește cu regularitate apa de gură pentru a păstra dantura uniformă.
Citește și: Pacienții care și-au pierdut aproape toți dinții pot avea o dantură fixă într-o singură zi
Pe lângă consumul de alimente și băuturi cu pigment puternic, care poate fi evitat mai pot apărea și alte cauze care, din păcate, nu pot fi evitate. Uneori intervin anumite probleme de sănătate datorită înaintării în vârstă sau datorită unor diverse tratamente medicamentoase care pot colora dinții. În aceste situații, singurul lucru care se poate face este tratamentul de albire dentară, însă în unele situații acesta nu oferă nicio schimbare.
În concluzie, o alimentație atentă și păstrarea unei igiene dentare corecte te poate scăpa de acest efect nedorit. Sănătatea dinților este foarte importantă, de aceea trebuie să eviți pe cât posibil băuturile și alimentele care pot provoca colorarea dinților, pentru a le combate efectele secundare.
Articol susținut de Dental Concept by dr. Mihali, cea mai modernă clinică stomatologică din Timișoara.



