23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, ar putea fi afectați de cutremurele din Turcia și Siria. Anunțul OMS

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat marți, 7 februarie, că aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de cutremurele din sud-estul Turciei și nordul Siriei. De asemenea, OMS a promis sprijin pe termen lung după ce va fi trimis ajutorul de urgență.

Author: Andreea Albu marți 07 februarie 2023 , 12:55

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Aproximativ 23 de milioane de persoane, printre care și 1,4 milioane de copii, vor avea probabil de suferit în Turcia şi Siria în urma tragediei care a transformat în ruine mii de clădiri, a declarat marţi ofiţerul superior pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a

Sănătăţii (OMS), Adelheid Marschang.

Declarațiile oficialului OMS

„Harta evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potențial expuse riscului, inclusiv aproximativ 5 milioane de persoane vulnerabile", a declarat oficialul.

Marschang a declarat că Turcia are o capacitate puternică de a răspunde la criză, dar principalele nevoi care vor rămâne nesatisfăcute pe termen imediat şi mediu vor fi  în Siria, ţară care se confruntă deja cu o criză umanitară de ani de zile.

Citește și: Fotbalistul ghanez Christian Atsu a fost găsit sub dărâmăturile din Turcia

"Aceasta este o criză care se adaugă la multiple alte crize din regiunea afectată", a spus ea la reuniunea consiliului de administraţie al organizaţiei de la Geneva. 

Citeste si: Câți ani avea Deea Maxer când l-a cunoscut pe Dinu Maxer. Cei doi au fost căsătoriți timp de 14 ani- kanald.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”- wowbiz.ro

Citește și: Medicii din Siria cer cu disperare ajutor: ”Țara noastră este deja distrusă de 12 ani de război"

Cutremurul de 7,8 grade, urmat de replici puternice, a provocat moartea a peste 5.000 de persoane în Turcia și Siria (bilanțurile sunt încă provizorii) și a lăsat zeci de mii persoane fără adăpost în frig.

Provizii de urgență trimise în zonele afectate

OMS a trimis trei zboruri charter cu provizii de urgenţă, inclusiv truse de traumatologie şi kituri chirurgicale de urgenţă. 

"Acum este o cursă contracronometru.  Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă se diminuează", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Citește și: UPDATE- Cutremur Turcia: bilanțul morților a ajuns la peste 5.500 de persoane. Accesul în regiunile afectate de cutremur este îngreunat și din cauza vremii

De asemenea, Tedaos a explicat că este în curs de realizare o cartografiere a pagubelor pentru a înțelege unde trebuie să își concentreze OMS atenția. 

Citește și: Turcia cere ajutorul NATO. Bilanțul morților a ajuns la peste 2.300

Pe de altă parte, fluxul de ajutoare critice ale Naţiunilor Unite din Turcia către nord-vestul Siriei a fost oprit temporar din cauza deteriorării drumurilor şi a altor probleme logistice legate de cutremurul care a lovit luni cele două ţări, conform unei purtătoare de cuvânt a ONU. Aceasta a declarat că nu au încă o imagine clară a momentului în care fluxul de ajutoare se va relua.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si