4 martie 1977: 43 de ani de la marele cutremur. Singura înregistrare terifiantă cu tragicul moment

Azi, 4 martie, se împlinesc 43 de ani de la marele cutremur din 1977. Seismul s-a produs în zona Vrancea și a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci.

Author: R.B. miercuri 04 martie 2020 , 08:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

4 martie 1977. Zeci de mii de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului din 1977. Seismul a avut loc la ora 21:22:22, ora la care oamenii obișnuiau să se adune în fața televizorului. În acea seară, rula filmul „Dulce și amar”.

Citeste si: Cutremur la granița României

Zgomotele înfiorătoare au panicat oamenii, ferestrele au început să trepideze, mobila să se miște haotic, apoi zidurile au început să se prăbușească. Unii oameni s-au repezit pe scări, alții au rămas în case. Cutremurul din 1977 a durat 56 de secunde și a lovit atât pe orizontală, cât și pe verticală. A fost la fel de violent ca 10 bombe atomice.

Există chiar și o înregistrare audio cu zgomotul înfiorător. A fost făcută de un magnetofon din sala de concerte a Radiodifuziunii, în timpul unei pauze.

Datele oficiale arată că în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa 1.578

de persoane, majoritatea în Bucureşti, iar alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbuşirii clădirilor.

Citeste si: Cutremur în România, în această după-amiază

Cele mai grave urmări s-au înregistrat în partea de sud a ţării, în special în Capitală, unde au fost distruse 33 de clădiri şi blocuri de înălţime mare sau medie, între acestea fiind clădiri vechi construite în perioada antebelică, dar şi trei clădiri noi (blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ştefan cel Mare-Lizeanu şi Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor). În total, s-au prăbuşit sau au fost grav avariate 32.897 de locuinţe şi au fost afectate 763 de unităţi industriale din 23 de judeţe. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale arată pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în Bucureşti.

Citeste si: Două cutremure în România sâmbătă dimineața! Ce magnitudine au avut

Seismul a fost resimţit puternic şi în ţările vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar şi în alte ţări din centrul şi sudul Europei, precum şi în Rusia. În Bulgaria, au fost distruse trei blocuri, iar peste 120 de oameni au murit.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si