5 alimente pe care să le consumi în această perioadă: Sunt bogate în vitamina D

Iată 5 alimente pe care să le consumi în această perioadă: Sunt bogate în vitamina D!

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și expunerea la soare scade, organismul nostru are nevoie de un plus de vitamina D — „vitamina soarelui”. Aceasta contribuie la menținerea sănătății oaselor, susține sistemul imunitar și influențează buna dispoziție. Deoarece în sezonul rece sinteza naturală a vitaminei D scade, este important să o obținem prin alimentație.
Iată cinci alimente bogate în vitamina D pe care merită să le incluzi în dieta ta:

1. Peștele gras (somon, macrou, hering, sardine)

Peștii grași sunt printre cele mai bune surse naturale de vitamina D.

Un file de somon de 100 g poate conține între 400 și 600 UI de vitamina D, adică aproape necesarul zilnic recomandat.

În plus, aceștia furnizează și acizi grași omega-3, benefici pentru inimă și creier.

2. Uleiul de ficat de cod

Deși nu este cel mai gustos aliment, uleiul de ficat de cod este o adevărată bombă nutritivă. O singură linguriță asigură întreaga doză zilnică de vitamina D, dar și o cantitate semnificativă de vitamina A și acizi grași esențiali.

Citește și: Cum te pregătești mental pentru iarnă: sfaturi care îți aduc echilibru

3. Ouăle (în special gălbenușul)

Gălbenușul de ou conține o cantitate moderată de vitamina D, aproximativ 40 UI per ou, alături de proteine de calitate și grăsimi sănătoase. Pentru un aport constant, este ideal să consumi ouă de la găini crescute în aer liber, care au un conținut mai ridicat de vitamina D.

4. Ciupercile

Ciupercile sunt o sursă vegetală rară de vitamina D.

Ele conțin vitamina D2, care ajută la menținerea nivelului optim al acestei vitamine în organism.

Citește și: Planta care aduce sănătate în casa ta

5. Produsele fortificate (lapte, iaurt, cereale)

Multe produse din comerț sunt fortificate cu vitamina D, tocmai pentru a ajuta la acoperirea necesarului zilnic. Laptele vegetal (de migdale, soia, ovăz), iaurturile sau cerealele pentru mic dejun pot fi surse accesibile și gustoase.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri