5 vieţi au fost salvate cu organele prelevate de la un tânăr de 21 de ani aflat în moarte cerebrală!

Ieri a fost o zi mare pentru Programul Naţional de Transplant. După o lungă perioadă de lipsă acută de donatori de organe, un tânăr de 21 de ani din Baia Mare, aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, a devenit donator. De ieri, tânărul trăieşte prin alţi 5 pacienţi. Datorită organelor prelevate ieri, cele 5 vieţi nevinovate au fost salvate!

Author: I.A. Webeditor: C.I.P. miercuri 31 octombrie 2018 , 13:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Agenţia Naţională de Transplant a informat Ministerul Sănătăţii că în cursul zilei de ieri a fost efectuată o prelevare de organe de la un donator în vârstă de 21 ani  aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, care se afla internat în Spitalul Judeţean Baia- Mare.

În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (2 persoane), de cord şi hepatic. Transplanturile au fost realizate în unităţi sanitare specializate din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Tg. Mureş.

Doina Hrehoreţ este singura femeie chirurg din Europa de Est care face transplant hepatic

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Ficatul a ajuns la Bucureşti, la Spitalul Fundeni şi a fost transplantat de echipa coordonata de prof. dr Irinel Popescu unui alt tânăr aflat pe lista de aşteptare.

Operaţia dificilă s-a întins până după miezul nopţii şi a fost efectuată de chirurgul Doina Hrehoreţ, singura femeie din Europa de Est care efectuează transplant hepatic. Pacientul transplantat se simte bine si urmează cursul firesc al recuperării postoperatorii.
Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni

Conştientizarea populaţiei asupra importanţei actului de donare de organe este vitală. Romanii trebuie să înţeleagă că miracolul vieţii sta in fiecare dintre noi , iar de conştiinţa noastră depinde viaţa celuilalt. Faptul că un donator aflat in moarte cerebrală poate salva 5 vieţi trebuie aflat si înţeles de cât mai multă lume. Să luam exemplul cazului de ieri. Organele tânărului de 21 de ani din Baia Mare au fost direcţionate astfel: plămânii au ajuns la Bucureşti, la Spitalul Sfânta Maria şi au oferit şansa la viaţă unui pacient pentru care zilele erau numărate şi singura şansă stătea într-un alt plămân. Rinichii, doi la număr, vor salva alţi doi pacienţi cu probleme grave renale. Ficatul a fost deja transplantat la Fundeni unui tânăr aflat pe lista de aşteptare, în timp ce inima a plecat la Târgu Mures şi a fost alocată unui pacient a căruia viaţă depinde de un cord nou.

"România a reînceput să facă paşi importanţi în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puţin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT şi adoptarea legii transplantului care a fost  finalizată şi se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mişca mai repede. Şi procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienţi să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis şi o solicitare cătr

e Eurotransplant pentru iniţierea unor discuţii deoarece vrem să aderăm la acest organism international", a declarat astăzi Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si