6 și 7 ianuarie zile libere legale. Acest proiect de lege prevede că printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, se adaugă și cele din 6 și 7 ianuarie.

În ce zile pică Boboteaza și Sf. Ion, zile nelucrătoare?

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Citește și: 2 zile libere în plus, de la stat

Proiectul de lege a fost iniţiat de 62 deputaţi PSD, printre care Marcel Ciolacu şi liderul grupului Alfred Simonis.

Nu cred că este cu nimic ieşit din comun Boboteaza şi Sf. Ion să fie zile libere ”, spunea în noiembrie preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie să fie libere.

Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulţi sfinţi sunt de Sfântul Ion ”, spune Marcel Ciolacu. 

Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă ”, se arată în expunerea de motive.

Zilele libere legale în 2023

Citește și: Ministerul Educației lansează un nou proiect. Ce se întâmplă cu elevii care lipsesc nemotivat

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

În prezent românii beneficiază de 15 zile libere legale:

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou)

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)

22 aprilie (Vinerea Mare):

24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox)

1 mai (Ziua Muncii)

1 iunie (Ziua Copilului)

12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii)

15 august (Adormirea Maicii Domnului)

30 noiembrie (Sfântul Andrei)

1 decembrie (Ziua Naţională a României)

25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si