Albert Einstein  a fost un fizician teoretician evreu, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii.

În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

Pe 18 aprilie 1955 se stingea din viață Albert Einstein

Pe 17 aprilie, Einstein lucra la un discurs când a suferit o hemoragie internă cauzată de un anevrism abdominal. A fost dus de urgenţă la Centrul Universitar Medical din Princeton, unde a refuzat, însă, intervenţia chirurgicală propusă de medici. „Vreau să plec când vreau eu. Nu are sens să prelungim viaţa artificial. Am făcut tot ce aveam de făcut, e timpul să plec.” Avea 76 de ani când a murit. Însă, înainte de a-şi da ultima suflare, a dorit să mai transmită un ultim mesaj.

Ultimele cuvinte ale marelui geniu

Se afla pe patul de spital când a chemat asistenta lângă el să-i spună ceva. Ea s-a aplecat curioasă spre el şi a ascultat tot ce-a avut de spus genialul fizician. Ultimul său mesaj pentru întreaga lume. Ce a avut de spus savantul? Nu ştie nimeni, deoarece cuvintele lui Einstein au fost rostite în germană, iar asistenta nu ştia germană.

Citeste si: Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Albert Einstein a lăsat omenirii un mesaj scris. Ce-i drept, mesajul a fost întrerupt brusc, însă este la fel de valoros. Iată-l:

„În esenţă, conflictul existent azi nu e nimic mai mult decât o luptă clasică pe putere, prezentată omenirii sub forma unor mici capcane semi-religioase. Diferernţa, de data asta, e că dezvoltarea puterii atomice a impregnat acea luptă cu o caracteristică aparte; dacă neînţelegerile vor duce vreodată la un război adevărat, omenirea e condamnată. (...)

Niciun şef de stat n-a îndrăznit să aleagă singurul drum care promite pacea, securitatea naţională, din moment ce, pentru un şef de stat, acest lucru e sinonim cu sinuciderea politică. Pasiunea politică, odată ce e inflamată, victimele...”

La autopsie, Thomas Stoltz Harvey i-a scos creierul lui Albert Einstein pentru a fi studiat şi conservat, fără ca familia decedatului să fi fost măcar întrebată înainte. După decenii de studii, creierul a fost depozitat la Centrul Universitar Medical din Princeton. Restul trupului neînsufleţit al genialului fizician a fost ars şi împrăştiat într-un loc secret.

Citeste si: 7 lucruri mai puțin cunoscute despre Mihai Eminescu


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si