Mumia s-a numărat printre 16 rămășițe de corpuri antice descoperite în mormintele tăiate în piatră din templul Taposiris Magna, la vest de Alexandria.

Descoperirea oferă un exemplu al unei practici de înmormântare din perioada greco-romană a Egiptului, conform ziarului Daily News Egypt, citat de Fox News. Vechii egipteni i-ar fi dat mumiei o limbă de aur în timpul unui ritual pentru a o ajuta să vorbească cu Osiris, zeul lumii de dincolo.

Citeste si: Descoperire istorică în Egipt

Amuleta din folie de aur a fost doar una dintre descoperirile importante făcute în timpul săpăturilor, după cum a declarat Ministerul Egiptului pentru Turism și Antichități într-un comunicat.

Echipa de arheologi dominicani și egipteni a găsit, de asemenea, două mumii înfășurate în carton aurit, conform Smithsonian Magazine.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

mumie limba aur
Doar cu o limbă de aur, faraonul mumificat ar fi putut să vorbească limba zeului Osiris[Sursa foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities]

Cum arată șantierul arheologic de la Taposiris Magna:

Templul antic Taposiris Magna, nu departe de Alexandria

100 de sarcofage descoperite în necropola Saqqara  

La sfârșitul anului trecut, autorităţile egiptene au anunţat că au descoperit 100 de sarcofage vechi de peste 2.000 de ani, în stare perfectă, în necropola Saqqara din sudul oraşului Cairo, cea mai mare "comoară" scoasă la lumină în ţară de la începutul anului.

Sicrie de lemn sigilate, dezvăluite în timpul unei ceremonii cu fanfară, aparţin unor înalţi responsabili din perioada târzie (între anii 700 şi 300 înainte de Hristos) şi din perioada ptolemeică (323 şi 30 înainte de Hristos). 

Au fost descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, unde aproximativ şaizeci de sarcofage intacte, mai vechi de 2.500 de ani, au fost deja dezvăluite luna trecută.

Situl Saqqara, care se află la mai puţin de 15 kilometri sud de  piramidele de pe platoul Giza, adăposteşte necropola Memphis, capitala vechiului Egipt. Este inclus în patrimoniul mondial Unesco.   

Mai mult de 40 de statui de zeităţi şi măşti funerare au fost găsite, potrivit ministrului.  Aceste descoperiri au fost  distribuite la mai multe muzee  egiptene, între care un nou edificiu care se va deschide la periferia oraşului Cairo. 

Arheologii speră să descopere în curând un fost atelier de fabricare a sicrielor pentru mumii, potrivit secretarului general al Consiliului general al antichităţilor, Mostafa Waziri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si