A fost emis primul pașaport cu "genul X" în SUA. Ce înseamnă asta

Statele Unite au anunţat miercuri eliberarea primului paşaport cu ''genul X'' unei persoane care nu se recunoaşte în niciunul din genurile masculin sau feminin, conform promisiunilor preşedintelui Joe Biden de a susţine mai mult drepturile minorităţilor sexuale, transmite presa internațională.

Author: Razvan Ilie miercuri 27 octombrie 2021 , 19:09

Ce înseamnă căsuţa X pe pașaportul american: persoanele care nu se regăsesc în criteriile de gen propuse până în prezent pot opta pentru această variantă

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Departamentul de Stat american a ''adăugat căsuţa X pentru persoanele non-binare, intersexuale'' şi, mai general, pentru cele care nu se regăsesc în criteriile de gen propuse până în prezent, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt

al acestei instituţii. Potrivit Associated Press, Australia, Noua Zelandă, Nepal și Canada sunt alte câteva state care au emis pașapoarte cu alte genuri decât feminin și masculin.

Citeste si: Un bărbat deghizat în Boris Johnson a protestat în fața centrului care a găzduit COP26. Acesta a incendiat o barcă

Ce alte țări permit opțiunea unui al treilea sex

Anumite state din SUA le permit persoanelor non-binare să se identifice ca „X” pe permisele de conducere sau pe alte forme de identitate, iar un număr de țări permit deja opțiunea de "al treilea sex" pe pașapoarte.

Printre acestea se numără Argentina, Canada și Noua Zeelandă, în timp ce mai mult de o duzină de alte țări eliberează pașapoarte persoanelor transsexuale sau non-binare în anumite circumstanțe. Opțiunea va fi disponibilă pentru toți solicitanții din SUA de la începutul anului 2022.

Citeste si: Imaginile durerii! Un bărbat a fost îngropat de viu 48 de ore lângă soția moartă după cutremurele din Turcia- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

În cazul a trei țări- India, Nepal şi Pakistan- este vorba despre recunoaşterea comunităţii hijra ca aparţinând unui al treilea gen.

Comunitatea hijra din Pakistan

[Sursa foto: qantara.de]

Schimbare de strategie în SUA, după epoca Trump

Secretarul de stat american Antony Blinken relaxase din iunie regulile pentru ca cetăţenii SUA să-şi poată alege genul pe paşaport. Anterior, cei care doreau ca pe paşaportul lor să fie înscris un gen diferit de cel din certificatul de naştere trebuiau să prezinte un certificat medical.

Preşedintele democrat Joe Biden a semnat încă din prima sa zi de mandat un decret menit ''să prevină şi să combată discriminarea pe baza identităţii de gen sau a orientării sexuale''. 

El a făcut din drepturile minorităţilor sexuale în lume una dintre priorităţile preşedinţiei sale, mai mult decât oricare alt preşedinte american înaintea lui, disociindu-se clar în această chestiune de predecesorul său republican Donald Trump.

Potrivit statisticilor, există peste 1 milion de persoane non-binare în SUA.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si