VIDEO - A fost raportat primul pacient cu ciupercă neagră din acest an. Ce este și care este starea de sănătate a pacientului

În urmă cu o săptămână a fost operat primul pacient cu ciupercă neagră sau mucormicoză din acest an. Directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL ”Prof.Dr. Dorin Hociotă” din Capitală a explicat că afecțiunea poate apărea la o lună după infectarea cu Covid-19.

Author: Diana Bostan joi 28 iulie 2022 , 08:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pacientul operat este acum internat la "Matei Balş"  și se află sub supraveghere, această afecțiune fiind destul de imprevizibilă.

Primul pacient cu ciupercă neagră din acest an

”Pacientul este vârstnic, cu multiple probleme de sănătate printre care şi diabetul zaharat, a avut acum ceva vreme Covid-19. El a fost diagnosticat în altă clinică de ORL unde s-a prelevat o probă bioptică şi diagnosticul anatomo-patologic a fost pus de mucormicoză rino-sinuzală, el a fost trimis către Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş pentru tratament medicamentos, antifungic, colegii noştri de acolo ne-au rugat să rezolvăm partea chirurgicală a problemei, lucru pe care l-am şi făcut, practic sub anestezie generală am îndepărtat tot ţesutul invadat de mucormicoză”, a explicat medicul Răzvan Hainăroşie pentru News.ro.

Citeste si: Peste 18.000 de cazuri de variola maimuței au fost raportate până acum la nivel global

Medicii spun că această afecțiune a devenit din ce în ce mai întâlnită după izbucnirea pandemiei de covid-19.

Ce este ciuperca neagră

”Este o infecţie fungică despre care vorbeam şi înainte de pandemie şi este important de spus că mucormicoza, se mai numeşte şi zigomicoză, este o infecţie determinată de fungi, fungi pe care îi găsim în mediul înconjurător în mod normal, şi atunci este foarte clar

că o persoană care are un sistem imunitar compromis, lucru care se poate întâmpla la cine are un diabet zaharat decompensat, la persoane care au o infecţie HIV-SIDA, sau transplant de organe, şi în general la persoana care din diverse considerente, inclusiv infecţia cu Sars-Cov-2, ajunge să aibă un sistem imunitar cu probleme importante poate să facă printre altele şi această infecţie”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Citeste si: Președintele Consiliului Județean Vaslui, prins în flagrant de DNA când primea 1,2 milioane de lei pentru acordarea unui contract! Dumitru Buzatu făcea tranzacția într-un restaurant- kanald.ro

Citeste si: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citeste si: Alte două cazuri de infectare cu virusul Marburg au fost identificate în Ghana

Această afecțiune este tratată prin posaconazolul, doar  în cazul în care afecțiunea este detectată din timp.

Din nefericire, nu există încă un vaccin pentru ciuperca neagră: ”Nu există vaccin care să prevină această infecţie, deci nu se transmite de la un om la altul, nu există vaccin şi singura modalitate reală este aceea de a pune diagnosticul într-un timp cât mai scurt pentru ca intervenţia să se facă, ORL şi pe partea de tratament”, a mai spus Adrian Marinescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si