Medicii prelevează, sâmbătă dimineaţă, organele tânărului de 17 ani care va fi donator pentru fetiţa de 5 ani internată la Institutul Fundeni cu Boala Wilson. Operaţia de prelevare are loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. Inima va fi transplantată la Târgu Mureş, iar rinichii la Cluj.

Citeste si: Hepatita misterioasă se răspândește

Operaţia de prelevare a organelor de la donatorul în vârstă de 17 ani a început la ora 10.

Primele prelevate vor fi inima, ficatul şi rinichii, apoi, la final, fragmentele de os. O echipă medicală de la Spitalul Colentina este în drum spre Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe pentru prelevarea fragmentelor de os.

Ce au anunțat medicii

„Suntem trei membri, eu sunt medic specialist, mai am două colege rezidente de an mare, mergem să prelevăm ţesut osos, mai exact un segment de femur, pe care o să-l folosim probabil la un pacient cu o patologie tumorală, unde practic o să înlocuim segmentul afectat de tumoră. Pacientul a fost internat la Colentina, i s-a făcut o biopsie, ştim sigur ce are, care este patologia, îl pregătim în vederea transplantului osos, faţă de celelalte transplanturi noi avem avantajul că putem să stocăm ceea ce prelevăm la minus 80 de grade, până la 5 ani”, a explicat pentru News.ro medicul Stefan Ciumeica de la Spitalul Colentina din Capitală.

„Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii mai complicate, tragice de multe ori, dar este mare lucru că se reuşeşte totuşi salvarea unui copil”, a

declarat medicul, referitor la situaţia fetiţei de 5 ani internată la Fundeni cu Boala Wilson.

Citeste si: ”Explozie” de cazuri de rujeolă în lume. Anunțul a fost făcut de OMS și Unicef

Donatorul este un băiat de 17 ani din Sfântu Gheorghe care a intrat în moarte cerebrală după ce a suferit un traumatism toracic.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Operaţia de transplant hepatic va avea loc la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, cel mai probabil începând cu ora 16.00. În sala de operaţie vor fi echipe atât de la Spitalul Clinic Fundeni, cât şi de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală.

Citeste si: Adenovirusul este posibila cauză a cazurilor misterioase de hepatită la copii

În cursul zilei de vineri, responsabilii din Ministerul Sănătăţii au anunţat că fetiţa de 5 ani cu hepatită severă internată la Spitalul "Grigore Alexandrescu” a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni pentru efectuarea transplantului hepatic. Aceştia au precizat că fetiţa este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienţilor cu insuficienţă hepatică, având şi alte comorbidităţi. „În timpul transportului cu ambulanţa fetiţa a fost însoţită de un medic specialist ATI de la Spitalul "Grigore Alexandrescu”. Totodată, a fost stabilită cauza hepatitei severe, care este Boala Wilson, o tulburare genetică ce provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficienţă hepatică şi leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opţiunea terapeutică”, au explicat cei din Ministerul Sănătăţii.

Cordul prelevat de la adolescentul care este donator de ficat pentru fetiţa de cinci ani cu Boala Wilson va fi transplantat la Târgu Mureş la o fată de 16 ani cu insuficienţă cardiacă în stadiu avansat

Cordul prelevat de la adolescentul de 17 care este donator de ficat pentru fetiţa de cinci ani internată la Institutul Fundeni cu Boala Wilson va fi transplantat, sâmbătă, la Târgu Mureş, la o fată de 16 ani cu insuficienţă cardiacă în stadiu avansat.

Dr. Horaţiu Suciu de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IuBCVT) din Târgu Mureş a declarat că va avea loc un transplant cardiac la Târgu Mureş, cordul urmând să ajungă la unitatea medicală cu un elicopter SMURD.

Donatorul este adolescentul de 17 ani care a intrat în moarte cerebrală în urma unui politraumatism puternic şi de la care se va face transplant hepatic la fetiţa de cinci ani internată la Fundeni cu Boala Wilson.

Citeste si: Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină destul de scumpă. Mașina daună totală. Nu știm cine, a fugit.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Kai Trump, nepoata lui Donald Trump care a dezvăluit o latură neașteptată a bunicului său: ”Este foarte grijuliu și iubitor”- radioimpuls.ro

Cordul va fi primit de o adolescentă de 16 ani, aflată într-un stadiu avansat de insuficienţă cardiacă.

Transplantul ar urma să se finalizeze după ora 17.00.

Medicii au început, sâmbătă dimineaţă, prelevarea de organe de la tânărul de 17 ani care va fi donator pentru fetiţa de 5 ani internată la Institutul Fundeni cu Boala Wilson. Operaţia de prelevare are loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. Inima va fi transplantată la Târgu Mureş, iar rinichii la Cluj.

Citeste si: Sunt noile focare de hepatită un motiv de îngrijorare? Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „Nimeni nu știe de ce are o evoluție atât de fulminantă”| EXCLUSIV


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si