OMS a tras neîncetat, în ultimele luni, un semnal de alarmă cu privire la riscul unei ”catastrofe absolute ”, în cazul în care nu se recuperează întârzierea periculoasă în vaccinarea copiilor, din cauza pandemiei covid-19, şi dacă restricţiile santare sunt ridicate prea rapid, conform news.ro,

Explozie de cazuri de rujeolă în lume

Cele două agenţii ONU se tem acum de apariţia unor epidemii grave de rujeolă- o boală virală extrem de contagioasă, care ar putea afecta ”milioande copii” în 2022.

Cea mai bună protecţie împotriva rujeolei este o acoperire un nivel de vaccinare foarte mare.

Ţările care au înregistrat cele mai mari epidemii de rujeolă de anul trecut sunt Somalia, Yemen, Nigeria, Afganistan şi Etiopia.

Citeste si: Alexandru Rafila, despre un posibil nou val de COVID în România: „Vom avea vaccinuri adaptate”

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

Cazurile au tendinţa să apară atunci când nivelul vaccinării scade.

Cele două agenţii ONU se tem că epidemii de rujeolă pot fi un semn precursor al altor boli contagioase, care se răspândesc mai încet.

”Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă şi potenţial mortală. Este unul dintre prmele semne că există lacune în vaccinarea la nivel mondial”, subliniază directoarea generală a Unicef, Catherine Russell.

Un număr mare de copii nu a putut să fie vaccinat împotriva rujeolei

În 2020, 23 de milioane de copii din întreaga lume nu au fost vaccinaţi cu vaccinuri de bază, prin intermediul unor servicii de sănătate de rutină- cel mai mare număr din 2009, şi cu 3,7 milioane mai mare decât în 2019, potrivit OMS şi Unicef.

Citeste si: VIDEO| Prețul cărnii de vită a explodat. Mușchiul de vită a ajuns să coste 148 de lei/kilogram

”Pandemia covid-19 a întrerupt serviciile de vaccinare, sistemele de sănătate au fost depăşite, iar noi asistăm acum la o reapariţie a bolilor mortale, inclusiv a rujeolei. În prvinţa multor altor boli, impactul acestor întreruperi de servicii de vaccinare se va face resimţit timp de zeci de ani”, avertizează directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citeste si: Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei doi concurenți: „Eu mă gândeam ca după ce se află chestia asta să încerc să plec acasă.”- kfetele.ro

Citeste si: Câţi bani a încasat Babasha la concertul Coldplay?! Invitatul trupei britanice lămureşte orice speculaţie: "Sunt niște idioețenii foarte mari"- radioimpuls.ro

”A venit timpul să repunem pe şine programele de vaccinare esenţială şi să lansăm campanii de recuperare, pentru ca toată lumea să poată acea acces la vaccinuri vitale”, îndeamnă el.

”Este încurajator să constaţi că locuiutorii multor comunităţi încep să se simtă suficient de protejaţi împotriva covid-19 cât să reia şi mai mult activităţi sociale. Însă a face acest lucru în locuri în care copiii nu sunt vaccinaţi de rutină creează condiţiile perfecte pentru ca o boală ca rujeola să se răspândească”, avertizează Russell.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si