A început sezonul dulcețurilor! Gospodinele ne învață mici trucuri prin care putem păstra fructele întregi și la fel de aromate
Sezonul căpșunelor românești, dulci și parfumate, este pe terminate. De acum, mulți se apucă să le conserve în dulcețuri și gemuri, care le vor ajunge până la iarnă. În Ținutul Buzăului, gospodinele cunosc rețete de dulceață și mici trucuri care le ajută să mențină fructele întregi și la fel de aromate ca atunci când erau proaspete.

A început sezonul dulcețurilor! Gospodinele ne învață mici trucuri prin care putem păstra fructele întregi și la fel de aromate
[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]In articol:
- Căpșunele, din grădină în gemuri aromate
- Pentru gospodine, este o adevărată piatră de încercare menținerea calității fructelor și după conservare
- Rețeta dezvăluită de gospodinele pensiunii de la Vulcanii Noroioși conține un ingredient special
„Este o rețetă tradițională pe care bunica mea o făcea.
Căpșunele, din grădină în gemuri aromate
Claudia este una dintre priceputele gospodine care au transformat cămara acestei pensiuni de la poalele Vulcanilor Noroioși într-un tezaur de gemuri și dulcețuri. Știe de la bătrânii familiei să conserve orice fruct aromat.
„Asta se poate păstra doi, trei ani, fără probleme. Nu se zaharisește. Se păstrează același gust, aceeași consistență, fructul întreg.”
Aurel Boboc, proprietar camping: „Noi ne pregătim în toată perioada asta pentru că toți turiștii străini care vin doresc produsele tradiționale românești și le plac foarte mult dulcețurile cu pâine prăjită, cu unt.”
Citeste si: Salată de roșii. Trei variante de preparare delicioase
Pentru gospodine, este o adevărată piatră de încercare menținerea calității fructelor și după conservare
„La o rețetă, mai mult de trei kilograme de fruct nu putem face, pentru că altfel fructele se zdrobesc, așa că preferăm ca fructele să rămână întregi și facem cantitate mai mică.”
Citeste si: Oana Roman, revoltată după ce a văzut cât costă un banal croissant: „Mai scump ca la Paris???”- kanald.ro
Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului
Capsunele trebuie curățate de codițe, apoi spălate în mai multe ape. Între timp, trebuie fiert siropul, în care se adaugă o lămâie menită să prevină zaharisirea.
„În timp ce spălăm fructele, pe aragaz avem o oală în care pregătim siropul și care trebuie să fie un pic mai cleios pentru a lega compoziția când punem și căpșuna.”
Citeste si: Cura de cireșe este aur pentru organism. Ce beneficii are?
Rețeta dezvăluită de gospodinele pensiunii de la Vulcanii Noroioși conține un ingredient special
„Le ținem în apă de var zece minute. Apa de var este o cantitate mai mare de apă, undeva la zece litri de apă, în care adăugăm 100 de grame de pudră, praf de var, pe care îl dizolvăm și îl lăsăm la decantat câteva minute.”
Citeste si: VIDEO. Cum a fost surprinsă DJ Lalla, înainte de a-și pierde viața. Ultimele imagini cu tânăra- kfetele.ro
Căpșunele se lasă o oră la fiert în siropul preparat anterior. La final, obținem o dulceață savuroasă în care plutesc fructe întregi, cu gustul și parfumul păstrate exact ca atunci când erau proaspete. Compoziția ajunge în borcane,` apoi în depozite răcoroase.

