Lumea teatrului și filmului românesc este în doliu. Marele actor Vladimir Găitan a murit marți, 10 noiembrie, la vârsta de 73 de ani. 

Informaţia a fost postată pe Facebook de actorul Vlad Rădescu. "Vladimir Găitan a trecut dincolo şi a lăsat teatrul şi filmul românesc, pe noi toţi, mult mai singuri... Condoleanţe familiei care trece prin momente atât de grele. Adio, Duţu!", a scris Rădescu pe pagina sa de socializare.

Diagnosticat în urmă cu mai bine de 30 de ani cu o formă de cancer al sângelui, actorul trăia fiecare zi ca și cum ar fi fost ultima. «Simt că sfârşitul îmi e aproape», declara el într-un interviu recent. Dumnezeu să-l odihnească!

«Simt că sfârşitul îmi e aproape», a declarat Vladimir Gaitan într-un interviu recent.

Drama prin care a trecut Vladimir Găitan

Puțină lume știe că familia lui Vladimir Găitan a fost marcată de o dramă, în urmă cu mai mulți ani. ”Mi-am dorit foarte mult copii. Când am hotărât să facem copii, am avut un necaz foarte mare. Soţia a avut probleme grave de sănătate. Şi-am pierdut şapte copii – şapte sarcini, în diverse etape, chiar şi copil născut ”, a povestit Vladimir Găitan într-un interviu pentru Adevărul.

Între Vladimir Găitan și soția lui Tunde, ”o unguroaică veritabilă”, cum spunea despre ea, a fost dragoste la prima vedere, iar după doar trei luni se și căsătoreau. După

ce Vladimir Găitan a ieșit public și i-a criticat pe actorii care au protestat pe scările Teatrului Național, în primăvara anului trecut, mai mulți colegi nu au avut cuvinte de laudă la adresa acestuia. Într-o emisiune tv, Găitan a spus chiar că fiica lui a fost agresată, ia familia lui amenințată.

„Fiica mea a fost agresată prin Facebook. De altfel trag un semnal de alarmă pentru că mai nou, familia mea este amenințată de un domn că trebuie să ardem pe rug.

Dacă am ajuns la chestia asta pentru o remarcă de a mea foarte adecvată și la obiect, legată de regulamentul Teatrului de Comedie... în regulament scrie că actorii trebuie să fie cu o oră înainte, pe scenă, pentru repetiții. Faptul că în loc să îi văd pe scenă i-am văzut în fața teatrului, pe mine m-a deranjat treaba asta. Mai ales că nici nu știau pentru ce sunt acolo, unii dintre ei. Eu nu am nicio treabă cu Tudor Chirilă”, a declarat Vladimir Găitan, într-o emisiune tv. 

Marele actor Vladimir Gaitan se lupta de peste 32 de ani cu cancerul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Marele actor Vladimir Gaitan se lupta de peste 32 de ani cu cancerul. Boala crunta l-a transformat, de-a lungul timpului. În urmă cu un an, la Premiile Gopo, celebrul actor a fost aproape de nerecunoscut asta pentru ca a slabit destul de mult, parul i s-a rarit si, in plus, aproape ca a renuntat de tot la barba. Cu toate acestea, el nu si-a pierdut zambetul si a urcat pe scena mandru sa-si reduce premiul.

Vladimir Găitan: S-a descoperit ca am o forma de cancer de sange si mi s-au mai dat 10 ani de trait. Aveam 40 de ani atunci

“Am invitat o doamna doctor la un spectacol de-al meu, iar aceasta a fost foarte intrigata de roseata nefireasca a fetei mele. Dupa reprezentatie m-a invitat sa fac niste analize la spital si, din pacate, temerile sale s-au adeverit. S-a descoperit ca am o forma de cancer de sange si mi s-au mai dat 10 ani de trait. Aveam 40 de ani atunci. Eram un barbat in putere, incalecam in galop calul. A fost ingrozitor, dar pana la urma m-am resemnat cu ideea si am incercat sa supravietuiesc. Doctorii imi mai dadeau doar zece ani, iar eu am fost un obraznic si m-am incapatanat sa traiesc. Aceasta boala mi-a interzis orice miscare sportiva grea, mi-a oprit bucuria de a juca tenis si de a calari. Am ramas cu drumetiile si cu inotul. In fiecare dimineata noptiera mea se goleste de cate cinci-sase pastile. Policitemia vera (asa se numeste boala) a fost declansata de radiatiile de la Cernobil sau de o disfunctie provocata de acestea. Maduva spinarii produce mai multe globule rosii decat albe, iar sangele este foarte gros si pericolul unui accident vascular este iminent. Medictia trebuie sa-l fluidizeze cat mai mult ca sa nu ajung acolo”, povestea actorul, in presa.

Vladimir Găitan, la decernarea Premiilor Gopo în 2018

 "Sper să mai trag de mine câțiva ani. Măcar vreo 2-3"

Vladimir Găitan îşi dorea cu ardoare să mai trăiască câţiva ani pentru a se bucura de familie cum se cuvine. Actorul îşi dorea ca fiica sa să îi facă un nepoţel.

„Mă simt boșorog, vorba lui Florinel Piersic. Sper să mai trag de mine câțiva ani. Măcar vreo 2-3, nu aș zice mai mult, să mă bucur de copii, de băiatul care e la Londra, și care mi-a oferit o nepoțică extrem de frumoasă, cu origini ciudate, chinezo-thailandeze, ca mama ei. Aștept ca la anul și fiica mea să-mi facă un nepoțel. Când vezi că ai mai păcălit viața cu un an, te simți de parcă fiecare an îl furi dintr-o bancă pe care reușești să o spargi”, a declarat Vladimir Găitan anul trecut. 

Vladimir Găitan spera să mai trăiască doi-trei ani

Viața și cariera lui Vladimir Găitan

Actorul Vladimir Găitan s-a născut pe 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit, în 1970, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, clasa prof. George Carabin şi Elena Negreanu, potrivit site-ului Teatrului de Comedie.

A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca ''Mutter Courage'' de Bertholt Brecht (1972), ''Trei surori'' de A.P. Cehov (1975), ''12 oameni furioşi'' de Reginald Rose (1977), ''Cinema'' de Jean Anouilh (1979), ''Pierrot'' de Moliere (1980), ''Turnul de fildeş'' de Viktor Rozov (1981).

A rămas fidel acestui teatru şi după 1990, jucând în piesele ''Amphitrion'' de Moliere, ''Fuga'' de Mihail Burgakov, ''Anna Karenina'' de L.N. Tolstoi, ''...escu'' de Tudor Muşatescu, ''Poker'' de Adrian Lustig, ''Soare pentru doi'' de Pierre Sauvil, ''Revizorul'' de N.V. Gogol, ''Pescăruşul'' de A.P. Cehov. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti (1994-1996).

De asemenea, a jucat şi pe scena Teatrului ''Nottara'', în piese precum ''Întâlnire la Sunles'' de Jean Anouilh, regia Geo Saizescu (1994), ''Îngeri în America'' de Tony Kushner, regia Theodor Cristian Popescu (1998), precizează site-ul Teatrului de Comedie. În 2001 a devenit director al Teatrului ''Nottara'' (13 februarie-20 iunie).

A debutat în cinematografie în 1969, în perioada studenţiei, în filmul ''Reconstituirea'', în regia lui Lucian Pintilie. Au urmat roluri în filme precum ''Căldura'', regia Şerban Creangă (1969), ''Puterea şi adevărul'', regia Manole Marcus (1971), ''Săgeata căpitanului Ion", regia Aurel Miheles (1972), ''Ceaţa'', regia Vladimir Popescu-Doreanu (1973), ''Pe aici nu se trece!'', regia Doru Năstase (1975), ''Din nou împreună'', regia George Cornea (1978), ''Năpasta'', regia Alexa Visarion (1982), ''Zbor periculos'', regia Francisc Munteanu (1984), ''Omul cu cercel de aur'', regia Joachim Hassler (1984), ''Întunecare'', regia Alexandru Tatos (1985), ''Racolarea'', regia George Cornea (1985), ''Secretul lui Nemesis'', regia Geo Saizescu (1986), ''Omul zilei'', regia Dan Piţa (1997), ''Musafirul de duminică'' de Petre Ispas, regia Nae Cosmescu (1979), ''Roberta'', regia Valentin Hotea (2000), ''Detectiv fără voie'', regia Silviu Jicman (2002).

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

O colaborare îndelungată a avut cu regizorul Sergiu Nicolaescu, acesta distribuindu-l în foarte multe dintre filmele realizate: '''Zile fierbinţi'' (1975), ''Accident'' (1976), ''Pentru patrie'' (1977), ''Ultima noapte de dragoste'' (1979), ''Duelul'' (1981), ''Întâlnirea'' (1982), ''Wilhelm Cuceritorul'', co-producţie franco-română (1982), ''Noi, cei din linia întâi'' (1985), ''Francois Villon- poetul vagabond'' (1987), ''Mircea'' (1988), ''Coroana de foc (1990), ''Oglinda- Începutul adevărului'' (1993), ''15'' (2005), ''Goldberg- Supravieţuitorul'' (2008), ''Poker'' (2010).

A avut numeroase roluri şi în spectacole de teatru TV sau radiofonic.

A jucat în serialele şi telenovelele româneşti ''Roberta'', ''Căsătorie imposibilă'', ''Daria, iubirea mea'', ''Cu un pas înainte'', ''Inimă de ţigan'', ''State de România- Student la Sorbona''.

Vladimir Găitan a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ''pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti''.

În 2007, la împlinirea vârstei de 60 de ani, a jucat, alături de fiica sa, Gloria, pe scena Teatrului de Comedie, în ''Soare pentru doi'', spectacolul de debut al acesteia, la acea vreme studentă în anul IV la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Tatăl şi fiica au fost pentru prima dată împreună pe o scenă profesionistă, jucând rolurile de tată şi, respectiv, fiică în spectacolul regizat de Alice Barb.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si