A murit arhitectul Viorel Blănaru, apărător al monumentelor de patrimoniu din Suceava

Doliu în lumea artei. Arhitectul român Viorel Blănaru, unul dintre cei mai intransigenți militanți pentru protejarea patrimoniului istoric și cultural-religios din județul Suceava s-a stins la vârsta de 70 de ani.

Author: Razvan Ilie joi 10 iunie 2021 , 17:16

viorel blanaru
În ultimii zece ani, Viorel Blănaru a militat pentru salvarea Cetății domnitorului Ștefan cel Mare, Cazinoului de la Vatra Dornei, Gării Ițcani, conacelor boierești de la Liteni și Salcea, a bisericilor de lemn vechi de sute de ani, a mănăstirilor UNESCO[Sursa foto: Facebook / Oana Slemco]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Arhitectul Viorel Blănaru, fost angajat al Direcţiei pentru Cultură Suceava, a murit la vârsta de 70 de ani. Deşi s-a pensionat în urmă cu cinci ani, omul de cultură a continuat să apere monumentele istorice ale Bucovinei.

Citeste si: Doliu în literatura română. A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

Arhitectul Viorel Blănaru, apărător al cetății lui Ștefan cel Mare și al mănăstirilor UNESCO 

În ultimii zece ani, Viorel Blănaru a militat pentru salvarea Cetății domnitorului Ștefan cel Mare, Cazinoului de la Vatra Dornei, Gării Ițcani, conacelor boierești de la Liteni și Salcea, a bisericilor de lemn vechi de sute de ani, a mănăstirilor UNESCO.

Viorel Blănaru a cerut curățarea și restaurarea celor mai vechi morminte din Cimitirul Pacea, care, prin forma și mesajele monumentelor funerare spun povestea Bucovinei.

Potrivit Monitorul de Suceava, Viorel Blănaru a avut de înfruntat în ultimii ani o boală gravă, care i-a adus sfârșitul.

El s-a născut la data de 10 mai 1951, a absolvit cursurile Liceului Teoretic Petru Rareș, iar apoi a studiat Arhitectura la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” Iași.

Din 1976 până în 1990 a activat în cadrul Institutului de Proiectare Județean Suceava, iar apoi a fost încadrat la Direcția Județeană de Cultură Suceava, unde s-a ocupat de Patrimoniu, Monumente şi Arheologie. 

Citeste si: Doliu în lumea culturală din România: Un celebru sculptor a murit

Vestea morții arhitectului Blănaru nu a trecut neobservată printre colaboratorii săi din domeniul cultural.

"Am colaborat cu domnia sa timp de mai bine de zece ani pentru ca publicul larg să afle cele mai ascunse secrete ale monumentelor din nordul țării. Viorel Blănaru a fost un om onest și asumat, cu o vastă cultură generală, un foarte bun comunicator, și, poate cel mai important, un soldat curajos care a luptat cu nemărginită încăpățânare în linia întâi, uneori de unul singur, pentru salvarea puținelor mărturii ale trecutului din județul Suceava", a scris pe Facebook realizatoarea Oana Șlemco de la Televiziunea Intermedia.

Corpul neînsuflețit al omului de cultură este depus la capela cimitirului Pacea vechi, până sâmbătă, la ora 13.00, când va avea loc înmormântarea.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si