Doliu în literatura română. A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

Zi de doliu pentru lumea literaturii române. A murit la vârsta de 89 de ani prozatoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu, una dintre cel mai cunoscute scriitoare din România. Ileana Vulpescu a fost soția poetului și traducătorului Romulus Vulpescu, trecut la neființă încă din anul 2012. 

Author: Razvan Ilie miercuri 12 mai 2021 , 20:43

Ileana Vulpescu, în 2017, la lansarea de carte "Preludiu" la Libraria Mihail Sadoveanu[Sursa foto: Facebook / Biblioteca Școlii Gimn. ”Sfinții Constantin și Elena”]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ileana Vulpescu ar fi împlinit peste doar câteva zile 89 de ani. Devenită celebră pentru romanele sale "Arta conversației" și "Sărută pământul acesta", Ileana Vulpescu a publicat în anul morții soțului său volumul ''Noi, doamna doctor, când o să murim?'' (2012).  

Romanul care a consacrat-o pe Ileana Vulpescu a fost ''Arta conversaţiei'' (1980), care abordează frământările sentimentale ale unei doctoriţe, care a constituit şi scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principală a cărţii fiind interpretată, pe scena Teatrului ''Giuleşti'', de actriţa Dorina Lazăr, potrivit Agerpres. După 1990, Ileana Vulpescu a scris o carte cu titlul sugestiv "Arta compromisului", precum și continuarea la Arta conversației- cu titlul "Singurătatea unei femei".

Citeste si: Doliu în lumea scriitorilor. Prima soţie a lui Marin Preda, a murit la Paris

În 2011, Ileana Vulpescu și-a pierdut fiica, pe Ioana, apoi pe soțul ei, scriitorul Romulus Vulpescu. ""Consider că viaţa asta ţi-a fost dată de undeva şi programată de undeva. Cred foarte mult în destin. Cred că te duce aţa acolo unde erai programat să ajungi. Mi-a luat tot, pot să spun", spunea scriitoarea într-un interviu din urmă cu patru ani.

Ileana Vulpescu, grav bolnava inca din 2018[Sursa foto: KanalD]

Cine a fost Ileana Vulpescu

Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, în localitatea Bratovoeşti, judeţul Dolj. A urmat la Craiova, Şcoala ''Regina Elisabeta'' (1939-1943) şi Liceul ''Elena Cuza'' (1943-1946), continuat în particular din motive de sănătate, şi la Bucureşti cursurile Facultăţii de Filologie, secţia limbă şi literatură franceză, a Universităţii din Bucureşti (1953-1958), potrivit ''Dicţionarului general al literaturii române'' (2009).

Şi-a început activitatea profesională ca documentaristă, lucrând ulterior ca cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, Sectorul lexicografie şi lexicologie (1959-1975), colaborând la redactarea lucrărilor ''Dicţionarul limbii române'' şi ''Dicţionarul explicativ al limbii române''.

Citeste si: „Tu erai invizibilă în această emisiune până ai intrat într-o cunoaștere cu Laurențiu”. Larisa pune tunurile pe Lorena! Aflați ce își vor spune concurentele mâine, 29 septembrie, în „Casa iubirii”, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!- wowbiz.ro

Şi-a făcut debutul în revista ''Familia'', în 1966, cu povestirea ''Scrisoare către un necunoscut'', iar editorial, în 1963, cu o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser.

Prima carte a sa, un volum de schiţe, nuvele şi scurte piese de teatru, intitulată ''Ş.a.m.d'' a fost lansată în 1969, fiind reluată şi amplificată cu titlul ''Candidaţii la fericire'' (1983). Povestirile sunt dominate de pesimism, respectiv de moartea cuiva drag, ratarea unei vieţi sau neîmplinirea. A urmat romanul ''Rămas bun'' (1975), în care scriitoarea evoca o familie din secolul al XIX-lea, care a fost premiat cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1976).

A scris proză şi teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă şi din cea contemporană românească. Colaborează la ''România literară'', ''Vatra'', ''Flacăra'', ''România Mare'' ş.a. În 1972 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Citeste si: A murit de COVID un mare scriitor, membru al Academiei Române

În 1981 i-au fost decernate Premiile ''Ion Creangă'' al Academiei Române şi ''Cântarea României'' pentru romanul ''Arta conversaţiei'' (1980); în 1987 a primit Premiul ''Flacăra'' pentru ''Sărută pământul acesta'' (1987). 

Ileana Vulpescu, în tinerețe, împreună cu Romulus Vulpescu și fiica lor Ioana[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: Cauza morții actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul Dumbledore din filmele Harry Potter- radioimpuls.ro

Împreună cu soţul său, poetul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu (5 apr. 1933- 18 sept. 2012), scriitoarea a publicat repovestirea romanelor ''Gargantua'' şi ''Pantagruel'' de Francois Rabelais, iar singură ''Extraordinarele aventuri ale lui Tartarin din Tarascon (Tartarin din Tarascon, Tartarin în Alpi, Portul Tarascon)'' după Alphonse Daudet.

Ileana Vulpescu, decorată de președintele Klaus Iohannis

La 18 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitoarei Ileana Vulpescu distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

Distincția i-a fost oferită în semn de "înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală". 

Citeste si: Monica Anghel este în doliu. Fostul ei soț a murit

Ileana Vulpescu: "Nu știu ce este viața. Cred foarte mult în destin" 

Într-un interviu acordat Jurnalului Național în 2017, după publicarea romanului "Preludiu", Ileana Vulpescu spunea:

"Consider că viaţa asta ţi-a fost dată de undeva şi programată de undeva. Cred foarte mult în destin. Cred că te duce aţa acolo unde erai programat să ajungi. Mi-a luat tot, pot să spun. Am zis că dacă mi-a mai lăsat mie zile, trebuie să le trăiesc. Şi am încercat în aceste zile să fac ceva pentru bărbatul meu, de exemplu. A lăsat ceva neterminat şi m-am ocupat. Am reuşit să scoatem trei cărţi, deci aveam o datorie de îndeplinit. Ceea ce mi-a dat.. mi-a motivat existenţa. Nu pot să fiu supărată pe viață pentru că nu ştiu ce este viaţa. La această "fragedă" vârstă eu nu ştiu de ce este viaţa", spunea Ileana Vulpescu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI